Знаете ли, че преди 100 години на мода при цветните украси в Стария Бургас били банановите палми. За тази любопитна подробност се разбра при откриването на обновеното ядро на любимото място на бургазлии - Морската градина, като лично премиерът Бойко Борисов подчерта усилията, които са били вложени в издирването на растението. Ремонтът не можел да приключи без да се намери точно копие на екзотичното дръвче, посадено през 1950г. в цветното колело до сегашния детски кът. Изискване, на което трябвало да се отговори, защото градината е паметник на парковото изкуство и всичко трябва да е едно към едно със старите фотографии отпреди десетилетия.

„Действително проблем ни беше палмата, защото трябваше да е със същата височина, като на снимката – нито по-висока, нито по-ниска”, каза премиерът Борисов при откриването на Морската градина в неделя. Озеленителите търсили под дърво и камък дръвчето, защото по Черноморието капризните бананови палми не са широка разпространени. Все пак те успели да намерят палма със същата височина, която сега е в центъра на цветното колело.

„През 50-те и 60-те години в града имало три от екзотичните дръвчета – едно пред жп гарата и две в Морската градина. За украса са използвани и много финикови палми. Направихме всичко, за да възтсановим Морската градина във вида, в който е създадена от архитект Георги Духтев и проектанта Гюлмезов”, каза за BurgasINFO Светлана Танева от отдел „Озеленяване” в Община Бургас.

Засаждането на банановата палма е било трудно, защото този вид растения са много капризни и не обичат силен вятър. Красивите им листа не издържат на течения, а температурните амплитуди, които в последните две седмици са от 40 до 25 градуса, били допълнително предизвикателство. Затова през зимата най-търсената палма ще бъде прибирана в оранжерия, а през лятото ще радва минувачите в Морската градина.