Созопол даде старт на туристическия сезон с най-романтичните шансони, а въпреки мрачното време единственият дъжд се оказа от златните фойерверки, които озариха небето над амфитеатъра.

Официалното откриване на сезона бе уважено от министъра на културата Боил Банов и диполомати от 9 страни – Белгия, Грузия, Ливан, Македония, Мароко, Румъния, Франция, Швейцария и разбира се България. По традиция началото на сезона съвпадна със старта на франкофонския фестивал „Солей”.

Затова култовото „О, Шанз-Елизе” и десетки от най-известните шансони прозвуча в изпълнение на невероятната Вера Шандел, на която акомпанираха Ангел Заберски, Емил Таслев и Стоян Янкулов. Водещият Камен Воденичаров пък зарадва публиката, като също се присъедини към Вера за танц и няколко песни, изпълнени в дует.

„Благодаря Ви созополчани, чес те тук с нас. Този фестивал е факт благодарение на всички Вас”, каза органиаторката на „Солей” Александрина Исайлова. Тя благодари на зам.-кмета на Община Созопол Катя Стоянова и председателя на Общинския Съвет Красимира Германова, която награди и със специална пластика, дело на Андрей Москов.

„За мен е удоволствие да получа тази награда. Освен уважение, тя е и отговорност. Благодаря Ви, че избирате Созопол за този фестивал”, каза Красимира Германова.

Специални благодарности получи и спонсорът на фестивала, който вече за седма поредна година стои зад него – областният управител на област София Николай Пехливанов.

Старт на фестивала даде министърът на културата Боил Банов.

„За мен е чест да бъда тази вечер тук. Най-ценното на фестивала са междукултурните отношения в рамките на културната идентичност. Но още по-ценно е, че всичко, включено в програмата, е белязано със знака на качеството. А това би трябвало да е целта на всички нас, които правим култура”, каза министър Банов.

Церемонията по откриването на сезона включи и връчване на престижните отличия на Замъка „Влюбен във вятъра”, Равадиново- Първа награда и Златен приз за Качество на Туристическите услуги от China outbound tourism research institute. Наградата бе приета от Георги Тумпалов. Докато приемаше приза златни конфети изпълниха сцената.