БСП не може да номинира Мая Манолова за кандидат за президент, тъй като тя не отговаря на изискванията на закона. Това се казва в прессъобщение на партията. Цитира се чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана, според които Манолова не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Този пост е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост. Левите посочват, че длъжността на омбудсмана и на заместник-омбудсмана е несъвместима с друга държавна длъжност, длъжност по управление в търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел, както и с членство в политическа партия или синдикална организация. Омбудсманът и заместник-омбудсманът не могат да извършват търговска дейност.
Поради законови пречки не може да бъде номиниран и ген. Румен Радев, защото той все още не е освободен от поста си командир на ВВС, въпреки че е подал оставка. Това е причината Изпълнителното бюро на партията да отмени заседанието на Националния съвет, което трябваше да се проведе в края на седмицата.

Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него, затова се дава възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването си. За ген- Румен Радев се обяснява, че на същото основание на закона може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на досегашния си пост. Процедурата е в ход. Чака се указ на президента.