В добро състояние е оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче, което снощи беше докарано с линейка в университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив-съобщиха за БНТ от лечебното заведение. Баща му и 11-годишната му сестричка, които бяха поразени от мълния в Стара планина, не са имали почти никакъв шанс да оцелеят, това заяви в "Денят започва" Красен Георгиев от Планинската спасителна служба.

"Малко повече време отне изчакването да се подобрят метеорологичните условия, но слава Богу за няколко часа нещата приключиха сравнително бързо. Така се случиха събитията вчера с нашата спасителна операция, че наземният екип пристигна почти едновременно с машината, която да извози детето първоначално", каза Красен Георгиев – Планинска спасителна служба.

Според спасителите шансовете за оцеляване на двамата загинали са били минимални, въпреки че вероятно са се опитали да слязат на по-ниско място в планината.

"Сега дали металното въже е причина е твърде вероятно, защото те са били точно там, но пак казвам дори да нямаше метално въже вероятността да се случи това е също толкова голяма", смята Красен Георгиев – Планинска спасителна служба.

Специалистите съветват ако наблизо падат мълнии, да клекнем и да се свием на кълбо.

"То най-важното условие е да се стараем да бъдем на сухо, да подложим под краката си или пласт палатката или спалня чувал и раницата, защото по този начин отделяме контакта, влажния контакт на почвата с и тока на мълнията, който се предава и по почвата", съветва инженер Радослав Калчев - експерт по мълниезащита.

Медицинският хеликоптер на ХЕМС не е участвал в спасителната мисия, защото е бил в задължителна профилактика след извършен брой прелетени часове. Не това обаче е забавило мисията, уверяват от Спасителната служба.

Източни: БНТ