ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата. В това увери пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

По думите му това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна сила. Той определи ДБ като разумна група, а ПП – като самовлюбена. Според него ДБ е склонна да бъде съставен експертен кабинет с втория мандат:

"Мнозинство за правителство, чисто теоретично, има, т.е. има достатъчно политически лица и партии, заявили, че е по-добре да има техническо, експертно, програмно, както щете го наречете, но не и политическо правителство, с конкретна програма и ясни цели. Дали ще се получи, не знам. Тук са на изпитание "Демократична България", защото те са под натиск от техните сегашни партньори от ПП. Те ги тормозят, те ги обвиняват, те ще им сложат клеймо. Това е проблемът. В момента ДБ са в много неприятна ситуация, защото знаят кое е правилно, казват го, а същевременно политическият им партньор е самовлюбен и късоглед", каза още той.Политикът отново декларира, че от партията му са готови да се опитат да съставят експертно правителство и да разговарят с всички парламентарни групи. Според него ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи.

"Въпросът е, когато се прави управление, доколко една партия, в случая ГЕРБ, ще ѝ бъде позволено да действа в едно управление партийно и доколко практично. Разговаряйки с всяка една партия, ако няма ярки политически личности за министри, ако се избяга от партийните ръководства да са вътре в едно управление и се подходи с програма – проблем – решение – човек, тогава не виждам какъв е проблемът да работиш с всички партии, които имат желание да направят това. Колкото повече, толкова по-добре – толкова по-голяма легитимност има и толкова по-голям контрол има вътре, защото една такава конфигурация зависи от всеки. Ако не се спазва споразумението, всеки би могъл да го свали. Това дисциплинира останалите", смята Йорданов.