Аптеки в цялата страна затварят за два часа - между 14 и 16 часа в сряда, в знак на протест. Фармацевтите недоволстват срещу промените в начина на изписване на лекарства. Според тях, ако това стане факт, доходите ще спаднат драстично. Те ще протестират пред регионалните здравноосигурителни каси в страната. А в четвъртък сутрин се очаква да подадат едномесечното си предизвестие до Здравната каса, че ще прекратят работата си с нея.Междувременно от Здравното министерство съобщиха, че проектонаредбата е качена за обществено обсъджане на сайта на ведомството и всички заинтересовани страни могат да изпратят становищата си до утре - 4 юли. Припомнят, че с промените целят да улеснят достъпа на пациентите до лекарствена терапия и да намалят административната тежест. Според разчетите на министерството ще се оптимизират и разходите на Касата. Очаква се на месец те да бъдат с около един милион лева по-малко.

Фармацевтите припомнят, че нямат право да слагат надценки на медикаменти, които Здравноосигурителната каса заплаща изцяло. Но тези лекарства стават все повече и това прогнозира масови фалити на техни колеги, чиято дейност е свързана именно с НЗОК.

"Наредба № 4, която изтича в четвъртък и касае изписването на медикаменти за цялата терапия на един пациент на една рецептурна бланка. Това от една страна ще наруши комфорта на обслужване на нашите пациенти, за които реално няма значение какво и по какъв начин му е изписано. Но когато пристигне при нас - ние чисто технически ще бъдем затруднени да изпълним всичко по рецептурната бланка. Освен това чисто икономически от април сме поставени в много тежки условия, когато се въведе работата със сърдечните препарати за хипертония. От тогава ги продаваме без надценка, но получаваме такса от 5 лева на изпълнена рецепта. Ако продължим да работим по този начин няма да имаме добавена стойност към тези лекарства. Това ще доведе до две неща, фалит или прекратяване на договора ни с НЗОК", заяви магистър-фармацевт, която е част от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, организиращ протеста.

От Министерството на здравеопазването излязоха с позиция по казуса. "Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, е обявен за обществено обсъждане. В срок до 04.07.2024 г. всички заинтересовани страни могат да изпращат становища и предложения по предложения След това ще бъде изготвен анализ", пише в становището на ведомството.

От МЗ припомнят, че с промените лекарите ще могат да предписват повече от три медикамента за повече от три заболявания на едно електронно предписание, което цели улесняване достъпа на пациентите до цялостна и комплексна лекарствена терапия и намаляване на административната тежест.

"Чрез промените ще се постигне и оптимизация на разходите на НЗОК, което ще подобри контрола върху изразходването на бюджетни средства. По данни на Касата очакваните финансови резултати от прилагането на новата уредба са около милион лева по-малко разходи на месец за дейностите по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани напълно от бюджета на НЗОК", казват още от ведомството.

Точно в четиринадесет аптеки започнаха да връщат клиенти с рецепти от Здравната каса. Според фармацевтите тази форма на протест е предупреждение за възможен по-лош сценарий, ако предложените промени влязат в сила. „Ние си искаме надценките! Тези промени ще засегнат основно малките аптеки”, коментира магистър-фармацевтът Цецка Алексиева.

„Реално погледнато ние ще си плащаме, за да може да работим с НЗОК”, обясни председателят на РФК – Благоевград Евгени Антонов.

По примера на колегите си от Благоевград, в протеста се включиха и фармацевти от Пловдив.
„Ще бъдем принудени или да прекратим договора със Здравната каса или да фалираме, защото икономически няма да можем да издържим да осигуряваме за нашите пациенти необходимите медицински терапии”, заяви магистър-фармацевтът Дориана Чакърова.

В Пазарджик също се опасяват от фалити и настояват да се запазят досегашните правила.
Затворили аптеките за два часа, фармацевтите в Ямбол се събраха под прозорците на регионалната здравна каса. „70% от таксите няма да ги има и това ще доведе до фалит на много аптеки и минимум прекратяване на договора по касата, това е минимума”, посочи Константин Попов, член на УС на Регионалната фармацевтична колегия – Ямбол.

В писмена позиция до медиите от Здравната каса заявяват, че с промените целят да засилят финансовата дисциплина. Уточняват, че до края на юли плащанията за дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти, заплащани 100% от НЗОК, вече ще бъде близо 94% от здравноосигурителните плащания, заложени в бюджета по това перо. Изчисляват, че с предвидените промени разходите им на месец ще спаднат с около един милион лева.

Общественото обсъждане на наредбата ще продължи утре. С опит за диалог между здравния министър и фармацевтите. „Утре ще настояваме да видим на база на получените данни от касата, да видим какъв модел на финансиране трябва да има за да е устойчив и да не е се налага отново да правим същите срещи”, каза още председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.
Източник: Нова тв