„Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е написан с кръв. И особено трябва да се спазва от политиците, които трябва да дават пример, и в политиката, и в живота, и по пътищата“. - Това каза днес пред журналисти президентът Румен Радев. Държавният глава бе в Бургас за честванията 40-ата годишнина от създаване на лабораторията по математична химия в Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“. А по-късно днес той ще бъде и специален гост на церемонията за официалното откриване на сезон 2024 в Несебър.

Помолен за коментар на ситуацията около тежката катастрофа край Аксаково, където снощи автомобил на НСО, в който пътувал съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се блъсна с друга кола, а при инцидента загина един, а друга жена беше ранена, Радев отговори: "Инциденти е имало през всички години, откакто я е имало Националната служба за охрана (НСО), и то по-тежки. Не намирам основания към момента заради този инцидент да има промени“. Президентът подчерта, че никога не е казвал на шофьорите си да карат по-бързо и добави, че те са професионалисти.

Нека всички компетентни органи да установят реалните причини, призова държавният глава.

Свиканото във вторник извънредно заседание на парламента, той коментира така: "На фона на всички нелепи промени в Конституцията, много гласове казаха, че има поне едно положително нещо - че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Това, което най-верояно ще се случи, е паламентът да бъде употребен за предизборна трибуна".

Президентът бе категоричен, че международните договори трябва да се спазват. "Винаги съм канил президентите на Република Северна Македония (РСМ) да дойдат в България, защото пътят на Северна Македония към Брюксел минава през София. Надявам се политиците в РСМ да са разбрали, че предизборната кампания приключи. Ако деструктивното говорене и поведение от тяхна страна прерасне в реални действия, ще тласнат страната си към изолация, предупреди държавният глава и подчерта: "Това им го каза и Европейският съюз. Много ясно се посочва, че преговорната рамка трябва да се изпълнява! Това означава и изпълнение на двустранните протоколи. В тях се регламентира именно отказът от езика на омразата, смяната на учебниците и уважението на културно-историческото наследство на България в тази страна".