След седмица без сражения, бомбардировките в Ивицата Газа отново започнаха. Жителите на Англава пак приживяха ужаса да получат съобщение, че района, в който се намират, ще бъде бомбардиран. Призивът отново е да се евакуират този път от Ханьонис към Рафа. И пак не е ясно въобще има ли район в Газа, в който мирните жители биха могли да се спасят от бойните действия.
Час преди крайния срок на примирието - една палестинска ракета, изстреляна към Израел, даде ясен знак, че с дните без огън е свършено. Тел Авив упрекна "Хамас", че нарушава договорката и незабавно отвърна на удара. Последваха още ракети от палестинска страна. Въпреки всичко - посредниците от Катар не се отказват и продължават с опитите да възстановят примирието. Паузата без огън продължи седмица, в която десетки пленени израелци се върнаха при близките си. В замяна Израел пусна от затворите си над 200 палестинци. А камиони с хуманитарна помощ достигнаха до цивилното население на Газа.
Тази тревога за въздушна опасност над израелска територия постави началото на края на и без това крехкото примирие. "Връщаме се в боeн режим, за да елиминираме "Хамас", които показаха че след примирие, продължило дни наред, в което можехме да получим обратно част от заложниците си, 140 от тях все още са в тези забравени от Бога тунели", посочи Майор Дорон Спийлман, говорител на израелската армия.
Отговорът на Тел Авив не закъсня. Десетки са загиналите и ранените палестинци. На свой ред "Хамас" обвини Израел, че примирието се е провалило заради тях. А малко по-късно, друга палестинска групировка – "Ислямски Джихад", обяви, че стои зад ракетния обстрел в сутрешни часове.
Междувременно "Ню Йорк Таймс" публикува свое разследване, според което година преди атаките на 7 октомври израелските служби са получили информация, че "Хамас" готви подобна атака, но са подценили тези данни, защото считали, че бойците на терористичната групировка не са способни да извършат подобно комплексно нападение.
"За съжаление – и казвам това с натежало сърце, нашето правителство беше заето с това да отслабва съдебната система и да нанася щети на нашата демокрация през последната година... Били са твърде заети с това, вместо да пазят границите ни и да осигурят защитата на цивилните.
Ние сме изключително тъжни, боли ни, сърцата ни кървят. Те ни дължат отговори. И се надявам, че премиерът Нетаняху ще поеме отговорност за своя собствен провал", заяви Шани Гранот-Лубатон, близка на израелски заложници.