Пчеларите у нас готвят национален протест. Причината според тях е неадекватно отношение на управляващите към труда им. 21 организации се обединиха в обща декларация с 8 суперспешни мерки за опазване на сектора. На 10 октомври те ще се съберат под прозорците на властта, за да бъдат чути.

„Ако си отидем, свършено е със земеделието. Правете сметка едно малко, уникално създание каква опрашителна работа върши. Не са толкова важни ползите от меда, восъка, прашеца, прополиса и т.н., а това, което прави кръстосаното опрашване, за да бъде нашата трапеза пълна", заяви Славчо Колев, професионален пчелар от Балчик.

Той вече над половин век се грижи за тези, които опрашват растенията. Усвояването на тънкостите му е отнело 8 години професионално обучение.

„Кой е този търсач на силни усещания, който ще си даде продукцията за 3,20 лв.? Каква е разликата от захарта до тук? Нито един лекар няма да каже: „Иди си купи една лимонада”, ами ще каже: „Вземи си едно бурканче мед, направи си един прополис”, казва Колев.

За да живеят прилично и Славчо, и останалите пчелари, имат нужда държавата да им помогне.

„Първо и най-важно е да спасим сектора като цяло, защото e наистина застрашен от изчезване. Липсата на доходи в сектора води до приключване. Просто няма бизнес, който да успява да се развива, да работи и да съществува изобщо без приходи", обясни Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела” – Добрич.

А приходи няма, защото, по думите им, изкупните цени на едро са обидно ниски.

„В момента килограм мед се изкупува на 3,20 лв., но няма реално никакви сделки, защото няма и интерес от преработвателите", поясни Десислав Янакиев, професионален пчелар от Генерал Тошево.

Производството е пряко зависимо от меда, който влиза от Украйна и от Китай – това са трети страни и според пчеларите се внася безконтролно. 60 на сто от миналогодишната продукция остава в складовете, защото производителите на се склонни да продават при тези цени.

Според Галин Георгиев това са хиляди тонове гарантирано български непотърсен от преработвателите мед.

„Реално медът с инфлацията и всичко, което се оскъпи поне до 30% и нагоре, трябва да варира между 6,50 и 7,50 лв. – мед-букет, а видовете вече могат да стигат и 12-13 лв.", посочва Стойко Василев, председател на сдружение „Пчела” – Балчик.

Дори и на пазара на дребно реализацията на новия мед е трудна, споделя Десислав Янакиев. Издръжката на семейството му изцяло зависи от отглежданите от тях 300 кошера.

„Залежава около 5 тона мед, защото добивите са наполовина спрямо предходната година заради сушата най-вече и заради недобросъвестни арендатори, които пръскат нерегламентирано", коментира той.

Основното искане на пчеларите е изграждане на съвместна стратегия за подпомагане на сектора на ниво ЕС, изграждане на електронна система за проследяване на произхода на меда, както и българският мед да стане защитен бранд.

Пчеларите недоумяват още как при 100% нереализирана продукция за т.г., в търговските вериги има бурканчета с етикет: български пчелен мед. И питат отговорните институции: „Какво в момента слагат българските потребители на тяхната маса? С какво хранят своите деца? Кой и кога ще започне да контролира вложените материали в буркани с надпис: „Български пчелен мед”?"