Румънският евродепутат Еуджен Томак, председател на Партия Народно движение, предложи създаването на мини-Шенген, който предвижда Румъния, България и Гърция да премахнат границите помежду си, съобщава румънското издание на сайта Юрактив.

"Мисля, че веднага след решението на Съвета по правосъдие и вътрешни работи миналата година, несправедливото решение, чрез което беше отхвърлено искането ни за присъединяване заради Австрия и Нидерландия, първият, който дойде с този сценарий, беше моят колега - евродепутатът Мариан -Жан Маринеску, който каза, че двете правителства могат много лесно да уведомят Европейската комисия и да премахнат границите между нашите държави", посочи Еуджен Томак за телевизия Б1.

"Мисля, че това е правилна мярка, която трябва да приложим веднага. Бих отишъл още по-далеч, бих предложил Румъния, България и Гърция да премахнат границите помежду си, защото никой не може да ни отнеме това право, трябва само да бъде уведомена Комисията. Смятам, че този подход, който подкрепят и колегите от България, трябва да бъде приложен незабавно", подчерта той.