Лятната програма на Бургаския филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ преминава под знака на чуждоезиковото обучение по източни езици. С разнообразен набор от летни курсове, Филиалът има за цел да обогати възможностите за пълноценна ваканция на децата и младежите в Бургас.

В партньорство с Институт „Конфуций“ – София, в рамките на две седмици „Chinese language and culture camp” потопи учениците на възраст от 12 до 18 години в магията на китайската култура и език. Любопитните да се запознаят с древните култура и език научиха най-често използваните думи за ежедневието, докоснаха се до традиционната китайска култура, изящната калиграфия, чаеното изкуство, осъществиха онлайн пътешествия до една от най-древните цивилизации, играха Gobang и още много интересни активности. Благодарение на преподавателите Ли Юандзюн и Фей Либин всичко това се случи по възможно най-автентичен начин.

На голям интерес се радват и двата курса по японски език и култура, които Филиал Бургас на Софийския университет предложи за най-малките (6-10 г.) и за учениците над 11 г. Над 30 са участниците в тях, въпреки че обученията бяха обявени само три седмици преди да стартират. Програмата на двата курса е разработена от катедра „Японистика“, за да бъде приложена за първи път в Бургас. С курсистите работят едни от най-добрите японисти в България, подпомагани от студентите отличници в специалност „Японистика“. Тази формула на преподаване се възприема изключително позитивно от децата и учениците, а програмата на двата курса – „Приказна Япония“ и „Cool Japan”, e базирана на интерактивни похвати, практически работилници и дейности, които позволяват на курсистите да погледнат на света от една съвсем различна гледна точка.

Успехът на първите курсове по екзотични езици е предпоставка Бургаският филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да включи обученията и в програмата си за следващото лято, по нея екипът вече работи. Амбицията е скоро да бъдат предложени и възможности за изучаване на корейски език.

„Младите хора в Бургас осъзнават, че владеенето на чужди езици е важна инвестиция и търсят достъп до по-екзотичните – китайски, японски, корейски. Бургаският филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, чрез Факултета по класически и нови филологии, ще предостави такива обучения, за да отговори на потребностите на младите хора в Бургас за по-широк достъп до желаната реализация и ранно изучаване на езици“ – коментират от Филиал Бургас, който е първата структура извън София в 135-годишната история на Алма Матер.

снимка: интернет