Ако Северна Македония не направи конституционни промени, в края на тази година страната ще бъде отделена от Албания по пътя на нейната евроинтеграция.

Това заяви държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лорънс Бун. Тя бе част от т.нар. "Ваймарска тройка".

"Ако не бъдат направени конституционни промени преди края на тази година, има риск РСМ да бъде отделена от Албания. Конституционни промени са част от договора, който бе постигнат от РСМ и ЕС, за да продължи автоматично страната в процеса по присъединяване", каза още тя и добави: Няма други искания.

Френският държавен секретар изрази удовлетворението си от факта, че "предложението за промени в Конституцията вече е на масата за обсъждане и този процес вече е започнал". Според нея това е много важно.

"Няма други искания за започване на предприсъединителните преговори. Бъдещето относно започването на преговорите е в ръцете на парламента, и РСМ има суверенното право сама да реши какво иска. Надявам се това да се случи, и страната да се присъедини към семейството на ЕС", каза още тя пред държавната агенция в Скопие.

На 18-ти този месец македонското правителство прие текста на Предложението за пристъпване към конституционни промени, и реши документът да бъде внесен в Събранието на Република Северна Македония.