Димитър Радев е новият управител на БНБ. Той бе избран на извънредно заседание на Народното събрание. Мандатът му е 6 години.

Той бе избран със 155 гласа "за" и 67 "против".

Двама бяха номинираните за поста - настоящият управител на БНБ Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ-СДС, и номинираният от "Възраждане" Любомир Христов.

Групата на ППДБ проведе изслушване, след което заяви, че категорично ще застане зад кандидатурата на Радев. Самият Радев заяви, че е за въвеждане на еврото и очаква България да има тази възможност още от 1 януари 2025 г. Имаше и трети кандидат на БСП – Николай Каварджиклиев, но той се отказа с мотива, че няма да участва в „уговорен мач”.

Димитър Радев e избран на 15 юли 2015 г. за управител на БНБ, тогава започва първия му мандат. Магистър по икономика, специалност „Финанси и кредит”, Университет за национално и световно стопанство, гр. София; Специализант, Университет Джорджтаун, Институт по външни отношения, Вашингтон.

Бил е заместник-министър на финансите в шест поредни правителства (1992 – 2001 г.).

От 2001 до 2015 г. работи в МВФ като Старши икономист, ръководител на мисии за техническо съдействие в управлението на публичните финанси в Департамента по фискални въпроси в МВФ; Съветник по оказване на експертна помощ в сферата на публичните финанси, Международен валутен фонд; Помощник на изпълнителния директор, Международен валутен фонд.

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е отличен с най-високата оценка "А" в годишната класация за централни банкери на авторитетното издание Global Finance.