Руският президент Владимир Путин определи нарадението на Кримския мост като "терористична атака" и обеща отговор от Москва. Той допълва, че очаква конкретни предложения за подобряване на сигурността на "това стратегическо, важно транспортно съоръжение".

Обръщайки се към високопоставени служители в края на телевизионна среща, той нарича взрива жесток и безсмислен акт. Руският президент приписа атаката на Киев, а по-рано руското МВнР обвърза и Запада.


"Разбира се, ще има отговор от Русия. Министерството на отбраната подготвя съответните предложения", каза Путин.


Взривът на Кримския мост предизвика огромни опашки от автомобили, които искат да напуснат анексирания през 2014 г. от Русия полуостров.


Това е втората украинска атака срещу моста, открит с фанфари от Путин през 2018 г. Атаките са унизителен удар върху престижа на Кремъл и вероятно върху способността му да снабдява войски, окупиращи южните региони на Украйна.


Мостът е ключова връзка между Русия и окупираните украински територии и се използва за транспортиране на войски, танкове и други военни доставки за руските сили в Южна Украйна. Единственият друг маршрут за доставки е през така наречения “сухопътен мост“, който Москва създаде след окупирането на Донецк, Запорожие и Херсон.


Руският президент твърди, че съоръжението не е било използвано от месеци за снабдяването на руските сили, воюващи в Украйна.