”В момента Черно море е район на бойни действия. Имаше потопени украински кораби, руски кораби. България категорично е заинтересована Черно море да е зона на сигурност”. Това каза Георги Панайотов, посланик на България в САЩ в предаването „Офанзива“ на Нова нюз.

По думите му, тя ще е такава, когато съюзниците имат по-голямо присъствие. Не бива Русия да мисли, че е в състояние да контролира водите на Черно море. НАТО и съюзниците трябва да имат по-видимо приъсъствие.

Как ще стане това е не толкова прост въпрос. Има Конвенция от Монтрьо, която ограничава времето за престой на военни кораби в акваторията на Черно море. Трябва да се мислят други решения.

"Една военноморска база може да реши въпроса, ако членките на НАТО модернизират военноморсикте си сили, така че те да са адекватни на заплахите",каза Панайотов.

На въпрос как ще коментира отказа на служебното правителство да се възползваме от предложените 200 млн. долара за въоръжение, посланик Панайотов отговори: "Съществува група „Рамщайн“. Не рок групата. Групата Рамщайн беше създадена миналата година и в нея участват министри на отбраната и началници на генщабове на 50 държави.

Тоест това не е формат НАТО. Задачата на тази група е да разглежда исканията на Украйна за предоставяне на военно-техническа помощ и съответнода ги удовлетворява, използвайки всякакви схеми – двустранни и пр."

МФМ е програма, която предоставя заеми и безвъзмездно финансиране за предоставяне на американско въоръжение на съюзници. Тя се администрира от Държавния департамент и от Пентагона.

Държавният секретар взима решение кои държави да им бъде предоставено финансиране, а парите ги дава Пентагона. За тази година са предвидени над 10 млрд долара. България нееднократно е получавала пари по тази програма".

На въпрос докъде е стигнало производството на нашите самолети Ф-16, посланикът отговори, че са на поточната линия, а през есента ще посети фабриката , която ги произвежда.

Резултатът от Срещата на върха във Вилнюс е, че Украйна ще е следващият член на НАТО. Това ще стане, когато приключат бойните действия, обясни Георги Панайотов, посланик на България в САЩ и бивш министър на отбраната.

На въпрос изненада ли е липсата на времева рамка за членството на Украйна в НАТО, той каза следното:„Още преди да се проведе срещата президентът Байдън даде интервю за Си Ен Ен, в което каза, че такава рамка няма да бъде дадена.

Със сигурност има разочароване сред ръководството, въоръжените сили и народа в Украйна. Срещата на върха предостави много нови оръжия и боеприпаси за украинската държава”, поясни Панайотов.