"Определено имам мнение. Президентът Румен Радев търси сензация, вместо да търси обединение.

Неговата роля е да обединява. А когато чуваме цитати от тезите на "Възраждане" и Кремъл, това не води до обединение.

С това ще се огранича. Неговата роля във външната политика на България ще бъде силно намалена", това заяви в ефира на bTV Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" (ПП).

"Смятам, че това, което Министерски съвет (МС) постига и показва на международното поле, показва колко е добра позицията ма България.

Наскоро Европейската комисия (ЕК) каза, че е възможно механизма за мониторинг да отпадне. Това е израз, че това правителство и този парламент правят правилните неща", добави той.

По думите му, въпросът за Шенген не е въпрос на технологично следене на граница, а въпрос на доверие. "До каква степен Европа ни вярва, че сме способни да борим корупцията и да задържаме мигрантите, които влизат незаконно в ЕС.

Правителствената програма, която скоро ще бъде публикувана ще даде ясен знак на нашите европейски партньори колко сериозно е България", обясни той.

Що се отнася до стачките на синдикатите, той каза, че исканията им са били за около милиард, около 800 милиона от тях са взети предвид.

"Синдикатите са в изключително добра позиция тази година. Приходните агенции работят добре, има приходи в държавата, спазва се 3-процентния дефицит. Не вярвам да отговорим на всичките им искания, но две трети от тях са вече в бюджета", каза той.

Лорер отрече обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова в задкулисие и формиране на ново управленско мнозинство заедно с ДПС.

"Не знам защо Нинова говори за задкулисие, ако нещо се случва в българската политика, откакто ПП е на сцената, това е откритото говорене. В случая нашето правителство, подкрепено от ГЕРБ, дойде с много ясна заявка - МС от ПП, изключвайки Габриел, но парламентарен контрол от ГЕРБ. ДПС също има свои председатели на комисии", обясни Лорер.

Няма разширяване на управляващото мнозинство, каза той в светлината на това, че шеф на бюджетната комисия е от ДПС.

"И ПП, и ДБ говореха от самото начало, че за да има върховенство на закона , ние трябва да направим конституционна реформа. За нея нашите гласове не са достатъчни, не са достатъчни и с тези на ГЕБР, необходимо е и ДПС.

Към БСП сме се обръщали многократно, но не сме чули подкрепа на нашите идеи. Редно е госпожа Нинова да осмисли своите позиции по някои въпроси - членство в еврозоната, членство в Шенген, както и позицията спрямо войната в Украйна", каза Лорер.

"Ние много ясно казахме какво искаме да постигнем за България в краткосрочен план - върховенство на закона, Шенген, еврозона, икономически растеж. Партии, които искат да го направят, се заявиха кои са. Ние направихме исторически компромис, когато казахме, че ние сме готови да управляваме с ГЕРБ.

Ние платихме политическата цена. Надеждата ни е , че колкото повече добри неща се случват в България, хората ще започнат да виждат, че този исторически компромис си е струвал.

Що се отнася до възраждане, въпреки тяхната агресивна риторика, хората не откликват на това. Имаме рязка граница на ценностите и пътя по които България трябва да върви", продължи още той.

Лорер коментира и скандала с инхаус договорите. По думите му е могло те да бъдат анулирани от бившия министър, но сроковете са изтекли.

"Въпросът пред нас е, дали да правим нови търгове за пътища, и Варна няма да има още 10 години светни пътища. Или търсим решение, което да е работещо за България без да ощетяваме данъкоплатците.

Идеята е доста разумна, това, което е платено да се изработи по старите цени, а това което предстои, да се индексира до някъде, за да се компенсира инфлацията", обясни Лорере.

"Концесиите са чудесен начин да се привлече частен капитал в държавата, но за бъдещи проекти. Това ще бъде чудесен инструмент за финансиране", добави той.

"Преформатирането на служебния кабинет - това е концепция, която цели да има някаква политическа стабилност между изборите, предвид фрагментираната ситуация в българската политика, имаме избори твърде често и твърде дълги служебни правителства. Президентът се превръща в политическа фигура, каквато не е по конституция. За да може служебното правителство да работи по-добре, то трябва да бъде контролирано от парламента.

Ще се следват практиките в Европа, там парламента задава темите, по които служебният кабинет може или не може да работи", обясни Лорер.

Ще подкрепим Димитър Радев за БНБ, но Главчев е ярко изявено политическо лице и за него ПП все още не са сигурни, разкри Лорер. Той подчерта, че шефът на Сметната палата ще е кандидатура на ГЕРБ.