Още май месец инфлацията стигна 10 процента, а за юни – предполагам, че вече е едноцифрена, спрямо отчетените през септември 18,7 на сто. на практика е спаднала почти двойно. Да, не покриваме критериите за еврозоната, но темпът трябва да продължи. Всяка мярка, която се въвежда, трябва да бъде гледана през призмата на инфлацията.

Това заяви пред NOVA NEWS бившият министър на икономиката Никола Стоянов.

"Ясни са няколко неща за Бюджет 2023. Факт е, че той не мина в доста комисии, което навежда на някои мисли, по отношение на него. Чуха се и доста експертни мнения за различни пропуски, които се надявам между първо и второ четене да бъдат изчистени", коментира той Бюджет 2023, който беше приет от депутатите, но не и от икономическата комисия преди гласуването в пленарна зала.

По думите му повишаването на заплатите и доходите ще подейства проинфлационно.

"Ако се вдигнат доходите, на фона на протестите на редица браншови организации, то това ще подейства проинфлационно. Това го играхме веднъж, миналото лято. Нормално е сега хората, тъй като веднъж им се получи, и много разходи бяха увеличени, да искат повишение на заплатите. Ясно е на всички, че доходите в България не са достатъчно високи и това е извън коментар. И че трябва да се търси начин за тяхното вдигане", отбеляза Стоянов.

Според него начинът за вдигането на доходите е именно това - през ръст на икономиката, ръст на производителността на труда, който пък минава основно чрез привличането на инвестиции.

"Разбира се, много важно е и българските компании да бъдат подпомагани, да излизат на нови пазари, да изнасят повече, но това изисква повече време", смята бившият икономически министър.