На среща, проведена в рамките на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс, министърът на националната отбрана Ангел Тилвар и българският му колега Тодор Тагарев подписаха писмо за намерение за съвместно създаване на Регионално компонентно командване за специални операции (R-SOCC), съобщиха от Министерството на отбраната на Румъния, цитирани от Аджерпрес.

Тилвар изтъкна отличното сътрудничество в областта на отбраната между Румъния и България на двустранно, съюзническо и европейско равнище. Той също така благодари на българския си колега за постоянния ангажимент на София към регионалната сигурност и за участието с войски в проектите, осъществявани в Румъния под егидата на НАТО в рамките на многонационалните командвания, съобщава от своя страна Радио Свободна Европа на румънски език.

"Признавайки стратегическото значение на Черноморския регион и факта, че този регион се е превърнал в критична граница за новата европейска и евроатлантическа архитектура за сигурност, Румъния и България решиха да развият съюзническото си сътрудничество, като създадат това Регионално командване за специални операции, което ще бъде част от мерките за укрепване на възпирането и отбранителната позиция на източния фланг", заявиха от румънското Министерство на националната отбрана. /БГНЕС