В кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която досега се оказа разочароваща за украинския президент Володимир Зеленски, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ представиха своя план да предоставят на Украйна двустранни дългосрочни гаранции за сигурност и да помогнат на страната да се справи с руската агресия.

"Днес започваме преговори с Украйна, за да формализираме нашата трайна подкрепа за Украйна, тъй като тя защитава своя суверенитет и териториална цялост, възстановява икономиката си, защитава своите граждани и се стреми към интеграция в евроатлантическата общност“, се казва в изявление на Г-7, цитирано от брюкселското издание "Politico".


През последните няколко седмици САЩ, Обединеното кралство, Франция и Германия обсъждаха с Украйна как да създадат обща рамка за всички страни, желаещи да предоставят на Киев постоянна военна и финансова помощ. Целта, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс пред репортери в сряда, е "да стане толкова скъпо за Русия да направи това отново, че да не си струва".


Страните от Г-7 - и всеки друг, който иска да се присъедини - сега се очаква "незабавно" да започнат да обсъждат въпроса с Киев, за да определят същината на тези дългосрочни ангажименти за сигурност, чиято цел е да "осигурят устойчива сила, с помощта на която Украйна да се защитава сега и да възпре руската агресия в бъдеще".


За да направят това, страните от Г-7 се ангажират да продължат да изпращат военно сухопътно, въздушно и морско оборудване, да помогнат за укрепването на отбранителната промишлена база на Украйна, да обучават своите сили, да споделят разузнавателни данни и да предоставят подкрепа за киберотбраната. По отношение на оръжията ще бъдат дадени приоритети на „въздушната отбрана, артилерията и огъня на далечни разстояния, бронираните превозни средства и други ключови способности, като бойна авиация“.


Двустранните споразумения също ще включват усилия за реконструкция и възстановяване.


В замяна Украйна се ангажира да продължи да реформира страната, включително що се отнася до корупцията, корпоративното управление, правоприлагането и съдебната система, но също и отбранителния и военния сектор и институции.