Германският Бундестаг провежда тази вечер дебат за ситуацията в държавите от Западните Балкани.

Очаква се той да гласува декларация, в която призовава България да се въздържа от поставянето на допълнителни условия към Северна Македония, освен постигнатия вече компромис за конституционна промяна. Декларацията е изготвена от трите партии в управляващата коалиция на федералната република.

В документа се казва още, че германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език. “Европейския съюз се характеризира с голямо езиково и култура разнообразие, езиците са съществена част от нашето общо културно наследство.

Македонският език и култура ще обогатят още повече това разнообразие”, смятат германските депутати от управляващата коалиция. Според тях въпреки усилията на София, Скопие и останалите държави от ЕС, различията между двете съседни държани все още не са напълно разрешени и те представляват опасност за процеса на разширяване на ЕС.

Берлин смята, че трябва да се положат всички усилия за бързо намиране на решение, за да се предприеме следващата стъпка в процеса на присъединяване на Северна Македония. Германският Бундестаг приветства усилията на правителствата в Скопие и София да засилят сътрудничеството в различни културни и икономически области с цел сближаване.

Според германските депутати 2023 година е ключова за европейското бъдеще на Северна Македония. Германия е твърдо ангажирана с европейската перспектива на Северна Македония и решително подкрепя страната по пътя ѝ към Европейския съюз, се казва още в документа. Дебатът и гласуването на декларация в Бундестага са тази вечер в 22:30 часа българско време.