Математикът проф. Михаил Константинов смята, че в сегашната политическа ситуация невинни няма.

"Прилича на разговор на борда на "Титаник", когато е ясно, че нещо е блъснало кораба, а се води разговор кой какво да си облече на вечерята. Някои отиват в лодките - някои направо във водата. Политическата класа влачи народа към много неприятни събития - които предстоят пред света скоро.

Показват престъпно поведение и ако някой ден светът се нормализира, тези хора трябва да понесат наказателна отговорност за това, че по престъпен начин са управлявали своите държави", коментира той пред Нова нюз.

С насрочването на ден за връчване на мандата президентът казва "хайде стига вече с тия игрички, почва рулетката".

Всеки ще си носи последиците, процедурата се отпушва. Става все по-малко вероятна възможността да се състави правителство. Шансът е 20 към 80 в полза на това да не се състави управляващо мнозинство. Това каза социологът Кольо Колев.

По думите му вървим към предсрочни избори.

"Всичко друго е опит за търсене на форма на мнозинство, подкрепящо едно или друго управление, но това изисква доза здрав разум, което трудно се наблюдава. Доминират основно интересите на партиите, а не опита да се намери общо решение, относително приемливо и компромисно. Ясно е, че трайно управление е изключено, а временно-експертно изглежда малко вероятно", смята той.