За ускорен ръст на лихвите в страната предупреждават от БНБ. В анализ от Централната банка посочват, че през последното тримесечие на миналата година банките работят в условията на висока инфлация.

Прогнозата за предстоящ ръст на лихвите не е изненада, твърдят икономисти. Увеличението, което се очаква у нас през следващите месеци, дори идва със закъснение. Според финансови анализатори основната причина за това е борбата с инфлацията. С цел да охладят кредитирането, от управата на Централната банка днес решиха да увеличат задължителните минимални резерви, които банките поддържат при БНБ. От първи юни - процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от чуждестранни лица банкови средства трябва да се увеличат от 5 на 10%. А от първи юли – процентът на резервите от всички привлечени средства да скочи от 10 на 12 на сто. До подобни мерки от финансовата институция прибягват за пръв път от над 10 години насам.

Всеки месец сметката на Давид Вълков се стопява с 360 лева, за да покрие потребителския си кредит. Изтеглил е 15 хиляди лева преди две години. „Правил съм си грубите разчети как ще го изплатя, конкретно за покачване на лихвата не съм си правил, защото беше точно след COVID-а го изтеглих този кредит и тогава още бяха нулеви и ниски лихвени проценти, изглеждаше примамливо”, обясни Давид Вълков. Следващите месеци обаче, лихвените проценти няма да са така примамливи.

По думите на икономиста Георги Ангелов: „Сега всеки, който взима ипотечен кредит, трябва да има предвид, че лихвата, по която го взима ще се увеличава с времето”. Икономистите припомнят, че индикации за покачване на лихвите е имало и от предишните доклади на БНБ.
„Тъй като не сме част от еврозоната, лихвите по кредитите се формират въз основа на лихвения процент по депозити. В това отношение ние сме облагодетелствани, защото банките в еврозоната в момента отпускат кредити при доста по-високи неатрактивни лихвени нива, отколкото в България”, каза финансовият анализатор Десислава Николова.

Според Георги Ангелов това няма как да продължи завинаги. „Това неизбежно ще се промени, т.е. няма как да останем остров. В страната средната лихва по един ипотечен кредит сега е 2.6%, уточни той. Според Десислава Николова 3.6 – 4% е реалистична прогноза за достигане на средната лихва по ипотечен кредит в края на годината. Така, с покачването на лихвения процент, вноската по кредита ни също ще се промени значително. „Ако имаме кредит от 100 хиляди лева със срок на изплащане от 25 години при средна лихва в момента от 2.6%, ако лихвата се повиши с 1% - това означава нарастване в месечната погасителна вноска с 52 лева”, обясни Николова.

Експертите предупреждават, че неизбежният ръст на лихвите ще доведе и до повече необслужени кредити. „Затова е добре най-после да се приеме Законът за личния фалит – да може да избягаме от тази ситуация на вечния длъжник. И това ще дисциплинира и банките.