Министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова представят параметрите на държавния бюджет за 2023 г., изготвен от служебното правителство. Целта е той да бъде внесен и гласуван от депутатите в 49-тото Народно събрание. Не е ясно обаче кой точно ще го подкрепи - до този момент призиви служебното правителство незабавно да внесе бюджет са се чули от “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”. От БСП също дадоха заявка, че ще подкрепят план-сметката на правителството.

Служебното правителство предлага бюджет 2023 да е с дефицит 6.4%. Това е завой в плановете на кабинета “Донев”, тъй като първоночалните планове на изпълнителната власт бе за дефицит от 3% и промяна на данъчното законодателство. Не всички партии обаче биха го подкрепили.

“При ясно заявената липса на парламентарна подкрепа на промените в данъчното законодателство, внасянето в НС на бюджет с дефицит от 3% би било с предизвестен финал, каза служебният премиер. Затова след проведени предварителни разговори и анализ служебното правителство реши в НС да бъде внесен Закон за държавния бюджет за 2023 г., разработен на база действащо законодателство, оформило се от законодателните промени от 46 до 48 НС. Предложеният законопроект е с дефицит 6.4% от БВП, което в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв”, заяви пред медиите премиерът Гълъб Донев.

ПП-ДБ и ГЕРБ обсъдиха параметрите на бюджета за тази година като двете формации постигнаха единодушие по някои въпроси. Един от тях именно е данъчната политика. Не стана ясно обаче дали ГЕРБ ще подкрепят бюджет, внесен от служебно правителство - партията призовава план-сметката да е дело на редовен кабинет, докато от ПП-ДБ искат това да стане “възможно най-скоро”.

Освен ГЕРБ и ИТН заявиха, че няма да подкрепят бюджет, внесен от служебната власт. Според тях редно е той да е дело на редовен кабинет. В противен случай ще се стигне до "сватбарска" план-сметка и предизборно наддаване. От "Възраждане" обаче заявиха, че бюджетът е по-важен от кабинета.

Министърът на финансите Росица Велкова допълни, че със законопроекта не се предлага промяна в данъчната политика. При това положение ще е необходимо да бъде изтеглен нов дълг, в размер на 13.7 млрд лв. като в края на 2023 г. дългът ще стане 46.8 млрд. лв или 25.3% от БВП, предават от Българската национална телевизия.