Социалните партньори се възпротивиха на част от мерките, предложени от финансовия министър Росица Велкова. Синдикатите също заговориха за протест, но икономисти дадоха положителна оценка за реформите, които служебният кабинет предлага в Бюджет 2023.

Изобщо не може да се говори за фалит, твърди са в мнението си финансисти.

„Няма нищо страшно, ако направим корекцията, която предлага Министерството на финансите. Това, което предлага финансовият министър, е единствената правилна и вярна мярка за ограничаване на инфлацията”, твърди финансистът Любомир Дацов.

Икономистите изчисляват, че е реалистично дефицитът да падне до 3%, каквото е изискването за влизането ни в еврозоната. Докато те искат дори още орязване на разходите, синдикатите видяха риск в новите мерки - най-вече за работещите и пенсионерите. КНСБ ще протестира, ако и тази криза ще я понесе обикновения работещ българин, твърдят от синдиката.

Работодатели също видяха риск да понесат удар заради предложените разчети. „Идеите на правителството са бизнесът да плати сметката за политическия популизъм, с което бизнесът, разбира се, не е съгласен. Правителството по-добре да си затегне фискалната дисциплина, тъй като има много публични ведомства с припокриващи се функции, много излишни щатове, държавната администрация не е адекватна към размера на населението”, заяви Щерьо Ножаров от БСК.