Интересът на президента на Северна Македония към историята е похвален, но веднъж заявен, той трябва да се опира на историческата истина. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, коментирайки поисканото от Скопие извинение за депортирането на македонските евреи.

„Политиците в нашата съседка все още дължат на гражданите си истината за тяхната история, която е в десетилетна обвивка от манипулации и фалшификации.

Вярвам, че европейското бъдеще на Северна Македония изисква двустранните отношения с България да бъдат освободени от идеологемите на тоталитаризма, за да може да имаме един истински пълноценен диалог. Всички ще спечелим от това“, подчерта той.

По отношение на инициативата на служебния кабинет по отношение на цените на стоките по магазините, Радев заяви, че очаква предприетите действия за щателни проверки, за установяване на нелоялни търговски практики, за качеството на цените ще доведат до изсветляване и нормализация на пазара.

„За да имат ефект мерките, каквито и да са те, трябва да имаме една всеобхватна информационна система, която да проследява храните и тяхното ценообразуване. Служебното правителство работи усилено за създаването на такава система. Мисля, че нейното изграждане ще даде ефект. Очаквам в най-скоро време тази система да заработи“, заяви държавният глава.

„Няма категорична оферта за самолети на лизинг, никой не се лишава в момента от способностите, които има“, коментира още той.

По темата с премахването на Паметника на Съветската армия Радев заяви:

„Не е за вярване, че точно в разгара на предизборна кампания партии с огромна амбиции да управляват, вместо да излагат ясни програми и решения на проблемите на хората, се крият в миналото. Крайно неуместно е в разгара на социална криза, на война партиите да се крият зад Паметника на Съветската армия и в същото време да искат да го разрушават“, отсече Радев.