Ситуацията в Европа и у нас ще се влошава, затова трябва да продължат компенсациите и подкрепата към бизнеса и битовите потребители. Около тази теза се обединиха представителите на БСП, ГЕРБ, ДПС и ПП, които участваха в свиканата по инициатива на БСП среща в парламента. ДБ, “Възраждане” и “Български възход” не участваха в дебатите.

Темите, които обсъждаха пратениците на четирите партии, бяха държавният бюджет, пари, инфлация и доходи.

“Прогнозата е, че ситуацията ще се усложнява. Всички си казаха мнението - и за мерките, и за дефицита, и за финансовата криза. Трябва да продължат компенсациите за бизнеса и потребителите, въпросът е по какъв механизъм”, заяви Йордан Цонев от ДПС след срещата.

От ГЕРБ съобщиха, че на срещата е договорено да бъде извикан финансовият министър в НС, който да обясни какво е състоянието на хазната.

“Нашето предложение, което се възприе от всички е да извикаме в петък финансовия министър, който да обясни на парламента какво е финансовото състояние в момента, как ще приключи бюджетът за тази година и какви евентуално са вижданията на МФ за следващата. Нашето убеждение е, че трябва да се облегнем на бюджета за 2022 г. и да продължат мерките, които сме предприели, през тази и следващата година”, обясни Кирил Ананиев от ГЕРБ.

“Такова тежко финансово състояние на държавата не е имало от 1997 година”, категоричен бе Ананиев.

“Партиите, които си играят на “с този искам, а с този не искам”, се държат като в детската градина. В тази тежка ситуация не можем да се държим инфантилно. Всички парламентарни групи трябва да поемат своята отговорност, защото в противен случай на едни следващи избори ще отговарят пред избирателите си”, коментира Делян Добрев от ГЕРБ.

“Правителство няма, бюджет няма. Двете леви партии на срещата искаха харчове”, допълни той.

“Заявихме много ясно още първия ден, че ще бъдем една изключително конструктивна и предвидима опозиция с много ясни мерки и позиция за това какво трябва да се работи в новия парламент”, каза Калина Константинова от “Продължаваме промяната”.

“Обсъждахме основни приоритетни мерки, за подкрепа на бизнеса, за управление на цените, за подпомагане на хората и най-важните законопроекти, които трябва да бъдат приети през следващите месеци, които са условие за получаване на финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост”, посочи още тя.

“Предложихме мерки за надграждане - подкрепа за семействата, таван на цените, две тарифи, увеличаване на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсии. Останахме отворени за следваща подобна среща, след като изслушаме служебния министър на финансите”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова съобщи, че ПГ на БСП също ще издигне кандидатура за председател на НС.