"Войници-плашила", които изглежда са въоръжени с преносими ракетни установки, се използват, за да объркат руските самолети, казват военните стратези, цитирани от The Times.

Войски-примамки, екипирани с каски, армейски униформи и бронежилетки, са забелязани прикрепени към дървета и в градини. Освен това обикновени коли са маскирани като бронирани превозни средства, както от руска, така и от украинска страна.

Снимки, публикувани онлайн, показват, че свалената зенитна ракетна установка Stinger е била прикрепена към един бутафорен войник в район, за който се смята, че е в покрайнините на Киев. Той е поставен така, че да изглежда така, сякаш се цели към небето.

На друго място призрачен костюм за Хелоуин, притежаващ противотанкова система NLAW, е намерен от руски сили, монтиран на стълб в градина. Един войник позира за снимка с него.

Има все повече доказателства за фалшива пехота и хардуер, използвани за измама на вражеските сили от двете страни на конфликта.

Изобретателни украински части летят със стари дронове над руски позиции, за да ги примамят да излязат от прикритието си, да привлекат огън и да ги принудят да разкрият местоположението на своите системи за противовъздушна отбрана.

Вчера бяха широко разпространени снимки на "остарял" украински безпилотен разузнавателен дрон Ту-143, който беше свален от руски сили над Харков.

Но руснаците също използват измама срещу отбраняващите военни части. Снимки, направени в освободен украински град, показват, че семеен хечбек е трансформиран така, че да изглежда като бронирано превозно средство, носещо ракетна система земя-въздух.

Дървените дъски са привързани към вратите и капака му, а две по-големи греди са приковани към покрива, за да имитират ракети.

Войските дори използват тиксо, за да изпишат символа "V", който да убеди украинските дронове, че фалшивата машина е руска.

Джъстин Кръмп, военен стратег, каза, че плашилата са "най-ефективни срещу хеликоптери и самолети".

"Визуалните примамки могат да бъдат приведени в съответствие с устройства", добава той. "Ние ги използваме в обучението, за да симулираме заплахи. Във въздушното бойно поле те могат да се използват за създаване на несигурност и за да накарате врага да се придвижи в зоната на реална заплаха."

"Използването на фалшификати води до загуби на усилия и боеприпаси. Така Сърбия използва ефективно примамките през 1999 г. Те също така могат да заблудят усилията за разузнаване", обяснява Кръмп.