Прилагането на Закона за българското гражданство трябва да води към трайното приобщаване към България на представителите на големите български исторически общности в чужбина. Това заяви президентът Румен Радев днес на работна среща, посветена на политиката за предоставяне на българско гражданство за сънародниците ни зад граница, информират от пресцентъра на президентството.

В срещата взеха участие вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на правосъдието Надежда Йорданова и заместник-министърът на правосъдието Юлия Ковачева. Държавният глава посочи, че в президентската институция са получени множество сигнали от наши сънародници от чужбина, които срещат непреодолими пречки за получаване на българско гражданство.

Бе постигнато съгласие за създаването на работна група. Нейните цели ще бъдат да набележи мерки за преодоляване на дефицитите и противоречивото прилагане на съществуващата законодателна уредба, както и да улесни процеса по издаване на гражданство на сънародниците зад граница.

Участниците в срещата се обединиха по темата, че сегашната процедура има нужда да се промени.

Обща бе позицията, че следваната практика в момента води до това, хиляди заявления на наши сънародници зад граница за получаване на българско гражданство да остават с години без отговор или да се връщат поради липса на достатъчно документи за доказване на български произход, въпреки че това може да бъде доказано по други начини, предвидени в нормативната уредба.

От началото на войната в Украйна над 100 000 украински бежанци са влезли в България. Сред тях има и бесарабски българи. България предостави на бежанците подслон, правна защита, възможност за работа. Освен това осигури възможност украинските деца да посещават детски градини и училища. Голяма част от тези хора могат да останат в страната, ако получат българско гражданство.