Днес отново най-висока цена в енергетиката в 8 часа сутринта – 599 лева за мегаватчас, в 8 часа вечерта – 625 лева. Това е най-високата цена в българската история, откакто българската енергетика съществува. Да сте чули нещо от страна на Министерството на енергетиката, въпреки че преди броени дни Европа прие стратегически документ какви да са краткосрочните и дългосрочните мерки за справяне от страна на бизнеса на цената на енергията? Не. Всичко това, което предлагахме по време на промяната на бюджета в 46-ото Народно събрание, не се прие, а то беше да насочим средства към бизнеса за справяне с тази вълна, която виждахме, че се задава, заради безобразното управление на българската енергетика в момента. Това заяви енергийният експерт Жечо Станков, който е кандидат за депутат от коалиция „ГЕРБ-СДС“ в Бургаски регион за предстоящите парламентарни избори. Жечо Станков е бивш зам. министър на енергетиката, беше избран за депутат в предходното Народно събрание с постигнат висок резултат по лични преференции, а сега е втори в листата на ГЕРБ в региона. Днес той участва в пресконференция, на която зам. председателят на партията Томислав Дончев и Красимир Вълчев дадоха своята оценка за Плана за възстановяване и устойчивост.

„Свидетели сме на провала на правителството на Радев в частта му за помощ към бизнеса - от фризьорските салони, през пекарната за хляб, до голямата индустрия. И ако те говорят за 50 лева на мегават час, които да се върнат към бизнеса, то те са крайно недостатъчни. Сумите, които трябва да се насочат вече, са поне 150 лева на мегават час. Няма мерки, не се и плануват такива. Какво се случва, след като изтърваха контрола върху енергетиката? С проектите, които залагат по Плана за възстановяване и устойчивост те по-скоро създават една допълнителна зависимост на българската енергетика, хвърлят прах в очите на българските граждани и още по-важното – за първи път се споменава дата за извеждане от експлоатация на въглищните централи, която въобще не съответства на истината“, каза Станков.

Той подчерта, че от гледна точка на санирането българските граждани, които живеят в еднофамилини къщи са премахнати от Плана за възстановяване и устойчивост. „Пари за саниране на еднофамилни къщи – няма, премахнати са, изкарани са от Плана, третирани са като втора ръка хора. На всички останали, които вече знаеха, че са подали документи и очакват след отделяне на средствата по Плана да се случи санирането, им е казано – стартирате отначало, трябва да подготвите документи и да ги подадете, ако се справите бързо до 30 септември догодина, имате шанс за 100% безвъзмездна помощ, която отново е измамна. Защо? Защото преди да подадете документи всеки един от вас трябва да вложи личи средства – за енергийното обследване, за паспортизация на сградата и за какво ли още не. И не е сигурно дали след подаване на документите ще ви бъдат върнати средствата обратно. За тези, които не могат да се справят в срока до септември месец догодина даже ще бъдат наказани. Как ли? Ще трябва да платят отново тези разходи, както предните, но ще получат само 80% безвъзмездна помощ. Европа ни казва с този стратегически документ, с който ни дава 6 млрд.: „Не карайте хората, бизнеса и общините да правят двойни усилия за нещо, което вече са направили. С други думи всички граждани, които вече са си подали документите чрез етажната собственост и тяхното обединение, сега трябва да го направят отново и то като инжектират допълнително собствени финансови средства. Абсолютно безумие“, посочи Станков.

За средствата за улично осветление той каза, че са частично възстановени. „От 60 млн. на 180 млн., въпреки предложените от нас 350 млн. Каква е генералната идея? В момента и общините се нуждаят от финансова инжекция, защото и за тях високите цени на електроенергията не са поносими. Идеята е с едни и същи средства да изпълним няколко задачи. Средствата за улично осветление първо отиват при общините, като 50% от тях безвъзмездно ще останат в тяхната хазна, а останалите 50% - от икономията на енергията, ще се възстанови отново към българските граждани за саниране на техните домове. С други думи – с едни средства от една страна ще спестим парите за ел.енергия на общините, а от друга – ще ги насочим и към гражданите.“, добави Станков.

Според него е изключително важно, че България губи шанс да получи аванс по Плана. „В регламента е записано, че държавите-членки имат право да получат аванс до 31 декември 2021 година. Това са над 1,5 млрд. лева, които могат да влязат по сметката на българския бюджет. Държеше се в актуализацията на бюджета тези средства да бъдат заложени. В момента обаче не съм чул нито премиерът, нито президентът да кажат, че това е вече загубена кауза. Защо ли? Защото след подаването на Плана, Европейската комисия има 2 месеца да го разгледа и после 1 месец да го приеме на Европейски съвет. Като направите сметката се вижда, че най-ранната дата е средата на януари. С други думи – България губи възможността да получи по сметката на държавата 1,5 млрд., които да може веднага да ги инжектира в „кръвоносната система“ - бизнеса, общините.“, каза Станков.

Той посочи, че са предвидени допълнително 1,5 млрд. лева, от които 1 млрд. за мега големи фотоволтаични проекти с батерии. „Най-скъпата неузряла технология към момента. Ние ще наливаме пари в нещо, което докато се изплати, ще трябва да го хвърляме и да се погрижим после да го рециклираме. Вместо да насочим парите към българските предприятия, към българските граждани - да ги насочим към мега компании от чужбина.... Така имаме 1,5 млрд. загубени като аванс от Европа и 1,5 млрд. - налети за алтернативни технологии, плюс огромни фотоволтаици. Общо 3 млрз. хаос“, каза Станков.