Работим активно, за да се направи програма за възстановяване на бизнеса. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев.

„Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от разнообразни места, за да се покриват нуждите на бизнеса, здравеопазването и подпомагането на пенсионерите”, каза още той на брифинг.

"Искам да подам малко информация за бюджета, тъй като имаше доста спекулации миналата седмица в медиите", подчерта министър Василев.

По думите му е трябвало да се актуализира бюджетът, а не да се дърпат средства от различни пера заради COVID-кризата.

До 14 май от централния бюджет са изхарчени 1,164 млрд.лв.

От буфера са взети 283 милиона лева.

От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лв.

810 милиона лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране. 509 милиона лева от централния бюджет са непредвидени разходи чрез преструктуриране.

283 милиона лева от буфера и 22 милиона лева от Министерство на финансите също са непредвидени.

"Бюджетът към началото на май месец вече има сериозни проблеми, защото са се покривали нуждите на бизнеса, здравеопазването, подпомагали са се пенсионерите", отбеляза Василев и поясни, че активно се работи в момента, за да се подпомогнат различните бизнеси.

„Това, което упяхме да направим, е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал на министерствата, с които да се подпомогне мярката на пенсионерите за следващите месеци. Работим активно и търсим ресурси за това”, допълни той.

Общо 810 милиона лева са били преструктурирани, обясни Василев и уточни, че парите са от капиталови разходи и от министерства. Търсят се и други резерви и буфери, посочи финансовият министър.

"Подпомагаме бизнесите да заработят ритмично. В тази насока е и мярката, която ще обявим днес. Бизнесите, които разчитат на туристи от чужбина, са най-силно засегнати заради все още неуточнените правила за влизане в държавата", посочи министър Василев.

Министерството на финансите и Министерството на туризма са намерили резерви от централния бюджет да се помогне за заетостта в туризма като нощувки, а в същото време да има и силен социален ефект.

„Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 000 ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес", заяви от своят страна министърът на образованието Николай Денков.

Програмата "Отново заедно" ще включва и културна програма за децата.

Към средата на юли се очаква да бъдат сключени първите договори. „Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”, допълни той.

„Към средата на юли очакваме да бъдат сключени първите договори. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”, допълни той.

„Програмата наистина е с много сериозен приоритет и има много сериозен социален ефект, тъй като не само децата ще имат възможност да отдъхнат от тази епидемична ситуация, но тя е насочена и към подпомагане на туристическия сектор”, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова.

Тя допълни, че ще бъдат подготвени туристически пакети, така че учениците да се настанят в хотели и да се финансира целия им престой.

Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година.

„Ще бъдат подготвени туристически пакети – децата ще бъдат придвижени, застраховани, ще бъде поето цялото тяхно изхранване, много интересни програми с арт дейности, обучения в народни танци, посещения на музеи“, уточни Балтова.

За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме.

До две седмици ще завърши и програма за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти – да минат на профилактични прегледи и за сметка на бюджета ще ползват рехабилитационни програми.