УМБАЛ Бургас има нужда от кръводарители от всички кръвни групи.

„Имаме нужда да попълним кръвните си запаси, защото през лятото в област Бургас има приход на изключително много туристи от цяла България и от чужбина, част от които боледуват и се нуждаят от лечение с кръвни съставки. В момента има остър недостиг на кръв”, заяви за БургасИНФО началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Тодор Бояджиев. Отделението снабдява с кръвни съставки всички болници в областта. Затова призивът на екипи на Кръвния център е всеки, който иска да спаси човешки живот, да се отзове.

Интересен факт е, че кръв може да се дари във всеки кръвен център, независимо от това къде има нужда от нея. Това е регламентирано със заповед на министъра на здравеопазването. Така, дори да сте в София, можете да кажете, че кръвта е предназначена за Бургас.

Кръвният център в Бургас е с работно време от 07:30 до 14:00 в делнични дни, като при заявка има дежурни екипи, които могат да поемат кръводарители и следобед, както и в почивните дни.

Желаещите да дарят кръв трябва да са на възраст от 18 до 65 години, в добро здравословно състояние и да носят със себе си документ за самоличност - лична карта. Кръвният център се намира в сградата на ДКЦ 1.