Медицинска лаборатория „ЛИНА” обявява четири нови профилактични кампании. Изследванията в тях се извършват на преференциални цени през месеците юли и август 2018г. в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Тяхната цел е да подпомогнат навременната диагностика на социално значими заболявания и да насърчат пациентите да обръщат повече внимание на здравето си.


Първата кампания е общ клинико-химичен анализ с 40 показателя, който е подходящ за цялото семейство. Той включва изследвания, които дават информация за цялостното състояние на организма: пълна кръвна картина (16 показателя), урея, креатинин, пикочна киселина, общ белтък, албумин, ензимите на черния дроб: АсАт, АлАТ, ГГТ; както и K (Калий), Na (Натрий), Cl (Хлориди), Ca (Калций), P (Фосфор), общо химично изследване на урина плюс седимент (11 показателя). Общият клинико-химичен анализ е подходящ както за възрастни, така и за деца. До края на месец август цената на изследванията в него е намалена на 18лв. вместо 46лв.

Втората кампания е метаболитен панел с 9 показателя: инсулин, кръвна захар, HOMA индекс (инсулинова резистентност), хормонът TSH, общ холестерол, HDL холестерол, LDL холестерол (т.нар. добър и лош холестерол) , VLDL холестерол и триглицериди. Той е насочен към пациенти с наднормено тегло, захарен диабет от втори тип, хипертония (високо кръвно налягане), сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, както и за оценка и проследяване на функцията на щитовидната жлеза. До края на август метаболитният панел е на цена от 23лв. вместо 47лв.

Третата кампания е подходяща за диагностика и проследяване на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото и Базедова болест, но от нея могат да се възползват и бременни жени и такива планиращи бременност, тъй като нормалната функция на щитовидната жлеза е съществен фактор за безпроблемно протичане на бременността, както и за правилното развитие на плода. Кампанията включва антитела на щитовидната жлеза - anti TG и anti TPO на обща цена 16лв. вместо 28лв. Преди изследването пациентите не трябва да са консумирали кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Четвъртата кампания е туморен маркер по избор. Всеки от посочените туморни маркери: PSA ( на простатна жлеза), CA 15-3 (на млечна жлеза), CA 125 (на яйчници), CA 19-9 (на панкреас и дебело черво) е на намалена цена от 8.50 лв. вместо 17 лв. Пациентите могат да изберат един или да комбинират няколко. Важно е да се отбележи, че резултатите трябва да се тълкуват от лекар, защото завишените стойности не винаги значат наличие на онкологично заболяване. Туморните маркери допълват данните, получени от биопсията, ехографията или хистологичното изследване, а при вече започнало лечение са показател за неговата ефективност. Таксата манипулация е 2лв.

„ЛИНА” е първата медицинска лаборатория, която въведе месечни профилактични кампании, като всяка от тях е подходяща за скрининг на основни заболявания. Различните кампании могат да са полезни за всички членове на семейството. Тяхното предимство е, че изследванията са с отстъпка от 40% до 50%, което е изключително удобно за пациентите, които не могат да използват талон-направление от личния си лекар в дадения момент. Те често включват и изследвания, които не се поемат от Здравната каса. За да се възползвате от профилактичните кампании, няма нужда да си записвате час, а само да посетите най-близкия самостоятелен филиал на „ЛИНА”. Препоръчително е повечето изследвания да се извършват сутрин, на гладно.