По време на пандемията от ковид-19 освен рискът от заболяването, основна причина за притеснение бе така нареченият „дълъг ковид“ – идеята, че коронавирусът остава дълготрайни щети върху организма, които не изчезват дори след месеци. Някои експерти смятаха, че може да има симптоми на "дълъг ковид“ дори след години.

Ново проучване на учени от Великобритания, САЩ и Дания сочи, че симптомите на „дълъг ковид“ вероятно са просто резултат от тенденцията лекарите да приписват всички възможни симптоми след инфекция от ковид-19 на болестта. Според техните открития, лекарите са приписвали над 200 симптома на „дълъг ковид“, а много от тях са често срещани за всички респираторни заболявания – като например умора, замайване, болки в гърдите и затруднения с дишането.

Проучването приписва паниката от дългосрочните ефекти на ковид върху тенденцията да се включва повече конкретна група, отколкото друга. Тоест, за много от симптомите може да има друга причина, като например стрес, но лекарите са приписвали повечето от тях върху вируса. Учените препоръчват да има по-ясни критерии за „дълъг ковид“, които да взимат предвид и физическото и психическо здраве на пациента – което може да има силно влияние върху здравето след инфекция от вируса.

Те препоръчват и да се правят сравнителни проучвания, при които се разглеждат различни групи пациенти. Според тях, в началото на пандемията е имало проучвания, които са включвали предимно пациенти със сериозни симптоми и тежко боледуване, което може да е изкривило резултатите. За това трябва да има включване и на пациенти, които са изкарали вируса по-леко.

В противен случай, предупреждават учените, рискуваме да засилим паниката сред хората от несъществуващи проблеми и да се увеличи нуждата от финансиране на здравеопазването. По този начин, според тях, се пренасочват финансови средства от хора, страдащи от сериозни дългосрочни заболявания към тези, които са диагностицирани неправилно.