Ново медицинско устройство, което наподобява електронна татуировка, може да се окаже повратната точка и да пресече 80% от сърдечносъдовите заболявания. А те са водеща причина за смъртността в света.

Супертънката електронна татуировка, която се прикрепва към гърдите и осигурява 24 ч наблюдение на сърдечната дейност чрез мобилно приложение, е създадена от екип от Тексаския университет в Остин.
Устройството има два сензора, които събират сигнали, които могат да подскажат на медиците за начало на сърдечносъдова болест.

Новото устройство е безжично и данните могат да се следят чрез мобилно приложение. Досега специалистите не са имали варианти за дългосрочно наблюдение на състоянието на болните извън клиниките. От друга страна, дори пациентите редовно да посещават кардиолог, нямат гаранция, че с един преглед специалист може да “улови” всички сигнали, подсказващи бъдещо заболяване.

Е-татуировката тежи 2,5 грама, а миниатюрната колкото нокът батерия работи до 40 ч, после лесно може да бъде сменена от пациента.

Новата джаджа прави едновременно две паралелни измервания – получава електрокардиологични сигнали и следи механичния кардиоритъм, за да осигури цялостна картина на дейността на сърцето.

Електронната татуировка вече успешно премина първото си изпитание при петима души. Сега предстои по-сложната фаза на клиничните изпитвания, която трябва да провери дали тя ще осигури точни данни и при пациентите със заболявания, които се следят в болнична среда

Учените са убедени в успеха, защото досега нито един уред не е осигурявал непрекъснато толкова широкоспектърно наблюдение на сърдечносъдовата система. Е-татуировката дава възможност на кардиолозите да действат превантивно и да се намесят, преди да са настъпили сериозни сърдечни усложнения, отбелязват учените от Остин."Повечето сърдечни заболявания не бият много на очи. Уврежданията от тях се случват на заден план и ние дори не предполагаме за тях. Ако разполагаме с непрекъснато мобилно наблюдение, ще можем да диагностицираме заболяването в ранен стадий и да назначим лечение”, казват от университета.

Аргументите им са, че цялостното амбулаторно наблюдение е предизвикателство, защото конвенционалната електроника е обемна и тежка и консумира твърде много енергия при дългосрочни измервания. Е-татуировката е просто стикер, който работи в двоен режим - следи сигналите чрез електрокардиография и механичния сърдечен ритъм чрез сеизмокардиография.

Уникалната стратегия за периферна синхронизация между двата сензора позволява измерването на систолични времеви интервали с висока точност и заедно с ниската консумирана мощност и прави възможно 24 ч да има непрекъснато амбулаторно наблюдение.

Според тях уредите досега улавят само електросигнали, свързани със сърцето, без да осигурят информация за неговата механика и свързаните с нея процеси.

До момента механичната дейност се следи от устройства, отчитащи обема на изпомпаната кръв, различни събития, свързани с движението на кръвния поток, и др. Те дават точни резултати предимно при здрави хора с нисък индекс на телесната маса. Трудно обаче се осигуряват коректни данни, когато става дума за пациенти с изявени сърдечни заболявания и с висок индекс на телесната маса. Тогава се налага да се поставят електроди по целия гръден кош. Ползва се висококвалифициран персонал, който знае как да ги позиционира, за да постигне точност и как да се ориентира в резултатите.

За разлика от тях е-татуировката ще следи дори най-фините вибрации, предизвикани от сърцето.