Мащабната профилактична кампания на медицинска лаборатория „ЛИНА” продължава и през месеците септември и октомври 2021 г. с шест нови пакета. Те включват основни изследвания на намалени цени, като тяхната цел е да насърчат ранната превенция и да помогнат в навременното лечение на широко разпространени заболявания.

Профилактичните кампании важат в самостоятелните филиали на лабораторията в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен, като предварително записване или направление от лекар не са необходими. Таксата венепункция е 2 лв.

септември – октомври 2021

Разширено изследване на кръв с 34 показателя: пълна кръвна картина с 16 показателя + кръвна захар, урея, креатинин, пикочна киселина, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, билирубин-общ, билирубин-директен, АсАТ, АлАТ, АФ, ГГТ, калий (К), натрий (Na), хлориди (Cl) на намалена цена от 51,50 лв. на 25 лв.

Това е една от най-комплексните профилактични кампании на лаборатория „ЛИНА”, която дава информация за състоянието на бъбреците, черния дроб, нивата на добрия и лошия холестерол и електролитния баланс на организма. В нея е включена и пълна кръвна картина, която е основата на всеки скрининг. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин, на гладно.

Грижа за ставите: Витамин D, калций (Ca), фосфор (P), антистрептолизинов титър (ASO), ревматоиден фактор (RF) на намалена цена от 45 лв. на 28 лв.

Изследванията в кампанията са подходящи за пациенти от различни възрасти, които имат ставни проблеми - болки, зачервяване, отоци, ограничена подвижност, сутрешна скованост, деформация на ставите и други симптоми, насочващи към заболявания като ревматоиден артрит или артрит. Витамин D има многобройни роли в организма, спомагайки за здравината на костите и зъбите, имунната система, мозъка и нервната система, регулиране нивата на инсулин. Той е важен при превенцията на диабет тип 1 и 2. Едни от симптомите за дефицит на витамин D могат да бъдат болка в костите и слабост в мускулите. Изследването на Витамин D се извършва сутрин, на гладно, две седмици след спиране на приема на медикаменти и добавки, които го съдържат.

Ревматоидният фактор (RF) се използва за откриване на заболяването ревматоиден артрит. Положителните резултати от този тест го доказват, но отрицателните не го изключват напълно. Ако са налице клинични данни за ревматоиден артрит, но се установяват нормални стойности на ревматоидния фактор, трябва да се направят допълнителни изследвания, с цел да се отдиференцират т.нар. „серонегативни” случаи.

Антистрептолизиновият титър (ASO) дава информация за това дали симптомите на някои възпаления на горните дихателни пътища и на кожата се дължат на предшестваща стрептококова инфекция. Неразпознатите и неправилно лекувани стрептококови болести, крият риск от развитие на редица усложнения, едно от които е ревматизъм , чийто основен симптом е артритът. Изследването трябва да се извърши поне 1-2 седмици след прекарана стрептококова инфекция. Неговата информативност се повишава, ако бъде изследван неколкократно в рамките на 10 -14 дни, с цел оценка на промяната в титъра на антителата. Ниските стойности на антистрептолизиновия титър, особено след повторно изследване, изключват с голяма вероятност скорошна стрептококова инфекция. Антистрептолизиновите антитела се задържат с месеци в кръвта и свидетелстват за прекарано стрептококово заболяване. Изследването им с цел контрол на проведено лечение трябва да се направи поне 2 седмици след началото на лечението. В кампанията е включено и изследване на нивата на калций и фосфор, които имат съществено значение за твърдостта и здравината на костите.

Пакет щитовидна жлезa: TSH (тироид-стимулиращ хормон) и FT4 (свободен тироксин) на намалена цена от 24 лв. на 12 лв. Тези анализи са ориентир дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Препоръчително е да се извършват сутрин, на гладно преди приема на кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Полов хормон по избор от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Progesterone, Testosterone, Estradiol, Prolactin, всеки на намалена индивидуална цена от 14 лв. на 9 лв. И DHEA/S на намалена цена от 17 лв. на 12 лв. От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл. Изследването на полови хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия. Пациентите могат да изберат един хормон или да ги комбинират.

Някои от хормоните се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи. За DHEA/S няма специфични изисквания. Той е стероиден хормон, произвеждан основно от надбъбречните жлези. Неговите стойности са важен показател при диагностицирането на причините за нередовен менструален цикъл , засилено окосмяване при жените, поликистоза на яйчниците и не на последно място при диагностицирането на някои наследствени нарушения в синтезата на хормоните на надбъбречните жлези.

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

Туморен маркер по избор от: CEA, total PSA, CA 125, CA 15-3, CA 19-9, AFP на намалена индивидуална цена от 17 лв. на 10 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

CEA (карцино-ембрионален антиген) се използва при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума.

Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза.

CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника.

CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

Коронавирус - биохимичен панел: Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 скрининг( IgM+IgG ), феритин, D –димер, C- реактивен протеин, LDH на намалена цена от 62.00 лв на 38.00 лв.

Изследвания насочват дали в организма на човек протича възпалителен процес или повишено тромбообразуване. Включен е и скрининговият тест Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 (IgM+IgG ), чийто резултат се изразява като положителен или отрицателен. Тестът е подходящ както за потвърждение на прекарана, така и при съмнение за коронавирусна инфекция (безсимптомна форма или с неубедителни признаци за COVID-19 и отрицателен PCR тест). Той трябва да се извършва поне седмица от началото на симптомите като максимална чувствителност на теста се постига след 14 дни от началото на инфекцията.

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Сливен и Ямбол.