Измамна схема чрез публикувани в интернет обяви за продажби оставя потребители с празни банкови сметки. Хакерската измама е позната у нас от близо две години, но в последно време намира все по-голям брой жертви заради липсата на информираност и адекватни действия на съответните органи. Успешно прилагана е и в чужбина.

Целта на измамниците е да се доберат до банковите сметки на потребители, решили да продават стоки чрез сайтове за обяви. За целта онлайн крадците се свързват с публикувалия обявата за продажба чрез приложението Вайбър, което се използва предимно на мобилни устройства, а по рядко и на компютър.

В комуникацията през Вайбър измамниците уверяват, че имат интерес да купят обявената вещ, а след това посочват, че това може да стане само с конкретна услуга на утвърдена у нас куриерска фирма. Парите се пращат по банков път, а закупеният продукт трябва бъде взет от куриер на въпросната фирма от дома на продавача за максимално улеснение.

В действителност такава услуга съществува, но тя е описана по съвсем друг начин от куриерската компания. В същото време “клиентът” не се пазари за сумата и е съгласен на първоначално обявената цена. А за да бъде измамата перфектна, хакерите използват и профил във Вайбър със снимка на майка с дете, за да гарантира привидно безопасност и коректност.

Капанът щраква, когато отново по Вайбър нищо неподозиращият потребител получи линк с инструкции за получаване на парите. Огледален сайт, наподобяващ този на куриерската фирма, съдържа бутон “Вземи парите”, както и съответната сума. За да се случи това потребителят първо трябва да въведе данните на своя банкова карта, а в това число и кода за сигурност, а за да увери отсрещната страна, че сметката е негова, посочва и наличната сума в нея.

В същото време се отваря и специален прозорец с чат, в който от куриерската фирма уверяват, че парите са преведени. Но ако потребителят разполага с незначителна сума в своята сметка, измамниците молят за друга банкова карта, тъй като имало проблем с превода.

При наличие на спестявания обаче, хакерите безпроблемно успяват да източат всички налични пари, след като веднъж вече са получили достъп до сметката.

Измамата отдавна си има и термин - фишинг, което в превод от английски означава ловене на риба.

Вторият капан пък се задейства още с отварянето на линка, когато хакерите успяват да откраднат и профила на потребителя във Вайбър, с който след време ще лъжат други потенциални жертви.

В действителност титулярът на профила във Вайбър не знае какво се случва зад гърба му, а скоро след това излъганите жертви започват да звънят на въпросния номер, за да потърсят сметка за измамата. Оттук насетне излъганият попада в омагьосан кръв, в който освен, че е измамен, трябва да води комуникация и с други измамени от порочната схема, които се опитват да си върнат парите и да си обяснят как са попаднали в капана.