Конкурс за илюстрация по стихове на Христо Фотев ще се проведе в Бургас. Инициативата е за втора поредна година и е част от проявите по повод рождения ден на твореца и връчването на Националната награда за поезия.

В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас, както и студенти.

Едно от изискванията е творбите да са с максимален размер 50 см на страна от хартията, минималният размер е 25 см на страна от хартията. Техниката на рисуване е туш, перо, акварел, темпери, акрил, колаж или смесена техника. Допускат се и творби, изпълнени в класически графични техники /офорт, суха игла, литография/, както и дигитален печат. На гърба на всяка картина е задължително четливо изписване с молив на трите имена и години на участника, както и училище, клас, школа и име на ръководител – ако има такъв. Трябва да бъдат упоменати още името на творбата, размер на листа, техника и година на създаване, стихът на Христо Фотев, от който е вдъхновено произведението.

Всеки автор може да изпраща по една творба на адрес: Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски", Ул. "Митрополит Симеон" № 24, до г-н Георги Динев – директор на галерията /За конкурса за илюстрация по стихове на Христо Фотев/. Крайният срок за получаване на творбите е 11 март.

Творбите, получени за конкурса, не се връщат на авторите. Те се предоставят за експониране в сградите на учебни заведения или други публични сгради в община Бургас. Те могат да се използват за награди и подаръци от името на Община Бургас.

Компетентно жури, с представители от Дружество на художниците – Бургас, БХГ "Петко Задгорски", НХА – филиал Бургас, Сдружение "Бургаска писателска общност" и Община Бургас, ще оценя произведенията.

Всички получени творби ще бъдат разделени в двете категории – ученици и студенти. Ще бъдат раздадени по 3 индивидуални награди във всяка от тях. Отличените художници ще получат грамота от Община Бургас и предметна награда.

Отличените творби ще бъдат представени в изложба на церемонията по награждаване на лауреата на деветото издание на Националния конкурс за поезия "Христо Фотев".

Конкурсът за илюстрация по стихове на Христо Фотев е част от съпътстващите прояви на Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“,организиран от Община Бургас, съвместно с Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение „Бургаска писателска общност“.

Всички получени творби или част от тях, по преценка на журито, ще бъдат представени с изложба в деня на провеждане на заключителната церемония на поетичния конкурс.