Апелативният специализиран наказателен съд не уважи искането на подсъдимите Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров да им бъде изменена мярката от "домашен арест" в по-лека, предаде БГНЕС. Мотивът на апелативните съдии за това решение е, че осъдените за поискан, но неполучен подкуп на първа инстанция, могат да се укрият или да извършат ново престъпление. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Апелативният спецсъд назначи допълнителна графологична експертиза на тефтерчето от дамската чанта на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Това стана по искане на прокурорите по делото на първото заседание на втора инстанция, пише Монитор. На 15 април т.г. спецсъдът осъди на 20 г. затвор Иванчева за искането на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, нейната заместничка в общината Биляна Петрова получи 15 г. затвор, а посредникът за откупа Петко Дюлгеров - 12 г. зад решетките. Делото в апелативния спецсъд се води по протест на прокуратурата и жалби на подсъдимите. Вкупом и тримата се отказаха от резервните си защитници и съдът прие това. Иванчева се появи и с нов адвокат – защитникът на забегналия в Белград банкер Цветан Василев Николай Хаджигенов. Още в първите си думи пред съда той поиска отвод на председателя на тричленния съдебен състав Георги Ушев, който е и председател на Апелативния спецсъд, с мотив, че не е безпристрастен.

Иванчева пък поиска отвод на целия апелативен спецсъд, защото „с изключение на 1-2ма всички са пристрастни“. Петрова изчете дълго изложение, което завърши с искането на отвод на цялата апелативна спецпрокуратура. След час и половина съвещание съдебният състав отхвърли всички искания за отводи. Съдът напомни на защитата, че ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу съдия Ушев за нарушения по повод делата срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров. А случайното разпределение на делото в Апелативния спецсъд е станало в присъствието на подсъдимите и техните защитници. „Ако съдът си прави отвод без доказателства, че е пристрастен, на практика се дава възможност на страните да си избират подходящи съдии“, заяви съдия Ушев. Последваха редица доказателствени искания. По тях съдът нареди в допълнителната графологична експертиза на тефтерчето на Иванчева да се провери почеркът на Дюлгеров на една от страниците. Искането на подсъдимите да бъде разпитан зам.-главния прокурор Иван Гешев защо е присъствал на ареста им, бе отхвърлено от съда. Мотивът е, че в качеството си на зам.-главен прокурор той може да присъства на всички операции на прокуратурата в страната. Съдът отхвърли и искането на подсъдимите да присъедини към делото публикации на „Бивол“, „Фрог нюз“ и Боец. „Недопустимо е съдът да формира вътрешното си убеждение от журналистически материали“, отсякоха магистратите. Иванчева, Петрова и Дюлгеров поискаха и промяна на мерките им за неотклонение от „Домашен арест“ в по-леки, но съдът ги потвърди.