В делото, образувано от Тежкия наказателен съд в Къркларели срещу ексграничния полицай Михаил Цонков и тримата му колеги – Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов, липсват конкретни доказателства. Така четиримата подсъдими няма как да дадат показания и да организират защитата, без да знаят в какво са обвинени. Съществува и друг пропуск – в приложения от турската прокуратура обвинителен акт и посочения член от НК не става ясно за какво конкретно деяние граничните полицаи са подведени под наказателна отговорност – за умишлено убийство или за причиняване на смърт по непредпазливост, което пък автоматично изключва възможнотта за съучастие. Така днес адвокат Росен Кожухаров коментира развоя на съдебното производство срещу четиримата гранични полицаи, които които през февруари т.г. – 9 години след като бяха оправдани от всички възможни съдебни инстанции в България за сблъсъка с турски бракониери, при който загина един от рибарите, отново бяха въвлечени в наказетелн процес от турската страна.

„Не разбираме в какво сме обвинени. Изпълнявали сме задачите в съответствие с българските закони, а те са съобразени с нашето право“, коментираха граничарите.

Днес в Районния съд в Бургас, където трябваше да бъде изпълнена съдебната поръчка на Турция, те се възползваха от правото си на защита и отказаха да дават обяснения, поискани от тях от Тежкия наказателен съд в Къркларели. Препис от съдебния протокол ще бъде изпратен до българското правосъдно министерство, оттам – в Министерството на правосъдието в Турция, а след това препратено и до магистратурата в Къркларели.

Какъв ще е последващия развой на случая и дали Турция ще поиска екстрадиция на нашите граничари, българските юристи не се ангажират да прогнозират. Михаил Цонков и колегите му бяха подкрепени и от обвинител №1 на Републиката Сотир Цацаров.

Припомняме, че разследването срещу Цонков започна през април 2008 година, след като при акция за залавянето на гемия с турски бракониери, ловили нелегално калкан край Резово, загина един от рибарите. Два следствени експеримента , извършени по искане на Районната прокуратура в Царево, установиха че фаталният изстрел е произведен след като служебното оръжие на Цанков се е оплело в рибарските мрежи на бракониерите.

Българската прокуратура прекрати разследването, а това решение беше потвърдено и от Военния апелативен съд. В България то е окончателно и не подлежи на обжалване. Дали Турция евентуално ще поиска на по-късен етап екстрадиция на граничния полицай, юристите у нас не се ангажират да прогнозират.

„За българската правна система тези хора са действали абсолютно правомерно, защитавайки държавната граница и изпълнявайки абсолютно правомерно своите служебни задължения. България няма да предаде на страна, която не е членка на ЕС лица, за които би постъпило искане за екстрадиция. Трябва да е съвсем ясно първо, че те се действали повече от правомерно. Второ, че така трябва да действат всички техни колеги и трето, че държавата би следвало и следва точно по този начин да изрази позиция и да покаже, че защитава своите граждани“, е позициятна на главния прокурор.