3 200 от украинските граждани, потърсили закрила в страната ни липсват, обяви в Бургас МВР-министърът Иван Демерджиев. „Направихме една проверка, впрочем тази проверка е малко тревожна. Нейната цел беше основно да се установи профила на хората и кои от тях попадат в уязвими групи, които изискват особени грижи. От проверени около 14 000 души, се оказа че 3 200 липсват – т.е. не са там където са заявени в хотелите“, посочи Демерджиев. Колко е действителния брой на украинците в Бургас ще стане ясно след проверката на вътрешното ведомство.

Министър Демерджиев увери, че в нито един момент страната ни няма да бъде в ситуация, в която няма къде да настани нуждаещите се украински граждани. На първо четене, каза той, 34 000 са местата в държавни и общински бази, които могат да дадат подслон на бежанците, каза той.

Украинските мигранти ще имат възможност да останат в хотелите в страната до средата на месеца, а след това поетапно ще бъдат премествани в държавните бази. За да протече процесът по-лесно, те ще бъдат настанявани в базите край морето, Имаме готовност да започнем, но това не е необходимо веднага, подчерта министърът.