Просветното ведомство настоява за по-строг ред за достъп на неправителствени организации до училище. Тази мярка може да послужи и като превенция срещу достъпа на религиозни движения или т.нар. секти, които може да се представят или да са регистрирани като НПО-та или сдружения.

Същевременно зам.-министърът на образованието Таня Михайлова коментира, че директори й се оплаквали, че около училищата се навъртали представители на религиозни организации с листовки. Тя обясни, че в никакъв случай не ставало дума за ограничение или забрана на посещения на неправителствените организации, а за спазване на определен ред, който съществувал и в момента и сега просто се напомнял. Причина за въпросното напомняне са зачестилите посещения на представители на НПО-та, а целта е създаване на безопасна и здравословна среда за децата, съобщава Монитор. „Индивидуалните разговори на представители на неправителствени организации с малолетните и непълнолетните лица следва да се осъществява след получаване на информирано съгласие на родителите“ е становището на просветното министерсво.

Също така срещите с учениците трябва да се осъществяват в присъствието на ръководството на школото или на училищния психолог или педагогически съветник.