Дете от община Бургас е заболяло от остра вяла парализа, съобщиха за БургасИНФО от Регионалната здравна инспекция. Детето е във възрастовата група от 5 до 9 години и е било хоспитализирано, като вече е изписано.

Острата вяла парализа е вирусно заболяване, което най-често се появява при младежи. Първоначалните симптоми напомнят на грип. На втория или третия ден вече се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени. Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Открито навреме, заболяването е напълно лечимо.

За предходната седмица има един случай на бактериален менингит и менингоенцефалит. Той е на мъж от община Бургас между 35 и 39 години, който е бил хоспитализиран, но вече е изписан. Припомняме, че в края на миналия и началото на този бе регистриран случай на вирусен менингит. Той е на мъж от община Несебър между 33-34 години, който също е хоспитализиран и изписан.

Голям е броят на заболелите от варицела. За изминалата седмица те са 55.