Ако преди векове дебелите стени на крепостта Русокастро са имали за цел никой странник да не влезе, то сега целта на Община Камено е да привлича хиляди туристи в нея. Величествената някога крепост днес е тонове камъни, които обаче са оставили достатъчно подсказки за това как е изглеждала в действителност. Вече няколко години археолозите работят, а целта на Общината е да ѝ придаде вид, максимално близък до вековете, през които е била използвана. Така регионът ще живне значително откъм туристи. Къде обаче е проблемът. Според кмета Жельо Вардунски Националният институт за недвижимо културно наследство създава пречки за възстановяване на крепостта. Именно НИНКН е институцията, която изпълнява сериозната роля да запази паметниците на културата такива каквито са били, попарвайки всеки опит за своеволия или отиване твърде далеч от оригиналния вид при реставрация. Затова експертите от Института са задълбочени и изключително детайлни. Според кмета Вардунски обаче не трябва да се създават излишни пречки за възстановяване на онези части от крепостта, за които има достатъчно събрани данни. В момента Общината подготвя проект за реставрация и консервация на първите два етапа от разкопките, които са освободени за такава. При част от проектирането на детайлите обаче има проблеми, като например каква е била оригиналната височина на бойниците.

„Имаме пътя, имаме разкрита порта с размери 220 см, виждат се камъчетата, където е започвала извивката на входа на портата. Едната е отваряема, другата е катаракта - пускала се е два метра нагоре и така определяме височината. Било холивудски декор това... Има други крепости, които няма да спомена, на които от един открит камък са вдигнати стени. Ние искаме да възстановим 5% от крепостта, за да придобиете представа, като я посетите. Ако минем само на консервация няма да има такъв привлекателен вид. И не знам какво им пречи, защото всичко е доказано с данни от археологическите проучвания. Пазим камъните от разкопките, за да ги върнем при възстановяването, няма да използваме гранити”, заяви Вардунски.

Днес той обяви, че Община Камено е спечелила проект по Програма за трансгранично сътрудничество, с който ще се облагороди зоната около крепостта. Проектът предвижда много забавления на открито, места за беседки, стрелба с лък, скално катерене за любители. Общината се е подготвила и с проект за път до крепостта.

Дали обаче тя ще приема туристи подобно на останалите известни крепости, зависи от добрата координация между институциите.