Районен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Андон Христов, привлечен като обвиняем за това, че в периода 09.01.2017 г. до 25.01.2018 г., в Бургас, чрез социалната мрежа Фейсбук и програма Месинджър, с цел – блудствени действия, установил контакт с лице, ненавършило 18 –годишна възраст. Припомняме, че той днес беше доведен в Съдебната палата Бургас, като пред журналисти остана безмълвен. Заседанието беше закрито за медии, поради деликатостта на престъплението, в което е обвинен. Адвокатът му после съобщи, че той е признал вината си.

В своите мотиви съдът счете, че престъплението, за което е привлечен като обвиняем Андон Х. е „тежко“ умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание от 1 до 6 години „Лишаване от свобода“. От събраните доказателства в досъдебното производство, може да бъде направено обосновано предположение, че е възможно той да е извършил деянието, за което е обвинен. Съдът прецени и наличието на опасност от укриване или извършване на престъпление от обвиняемия, ако не бъде задържан.

Съдът отчете и високата степен на обществена опасност на престъплението, в което е обвинен Андон Христо, също и продължителната престъпна дейност, отличаваща се с изключителна упоритост и изобретателност. Използването на интернет, социални мрежи и сайтове за запознанства, улесняват до голяма степен извършването на престъпления, което според съда прави броя на евентуалните жертви на престъпни посегателства неограничен, а предотвратяването и разкриването изключително трудно.

С оглед на това, според съда, ако Андон Христов бъде оставен на свобода, той може да продължи да извършва такъв вид престъпления или да възпрепятства провеждането на разследването, като унищожи важни доказателства, предвид факта, че за осъществяване на престъплението са използвани профили в интернет пространството, които са онлайн акаунти и информацията в тях може да бъде изменена или изтрита във всеки един момент от лицето, което разполага с данни за достъп до съответния акаунт.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок.