Разследват се причините за пожара във влака, пътувал от София до Бургас. Основната версия е късо съединение в електрическата система, съобщи Нова тв.

При инцидента, който се случи в петък вечер, няма жертви и ранени.

"Извършват се следствени действия. Версиите са няколко. Не е изключена и версията за външна намеса", посочи за NOVA инж. Ангел Даскалов, който е директор на "Пътнически превози - Пловдив".

Той уточни, че изгорелите вагони са 35-37 годишни, българско производство, но беше категоричен, че възрастта им няма как да е причината за пожара.

"Преди да тръгнат на път, те минават през техническа проверка и няма как да бъдат пуснати в експлоатация, ако има проблем", заяви той.

Във влака са пътували 80 души. Пожарът е избухнал около 20 часа при гара Коньово, между Нова Загора и Ямбол. Огънят е тръгнал от третия загон и се е прехвърлил към последните два.

Движението на гарата вече е възстановено.

Висока е вероятността пожарът да е възникнал от апаратурата в третия вагон, която отговаря за осветлението и отоплението, посочи д-р инж. Бойчо Скробански, държавен инспектор по разследване, БДЖ.

"Температурата е била доста висока, като имате предвид, че алуминият се топи на 600 градуса. Има стопилки от стъкла, които ми говорят за още по сериозна температура - от 1500 градуса. Виждате, и рамите на вагоните са провиснали, което значи, че температурата е била много висока", коментира д-р инж. Скробански.

Окончателните резултати ще бъдат готови след няколко месеца.