Цялостна ревизия на язовирите, закриване на ненужните язовири или реконструирането им така, че когато има висока вълна, да я хващат и да предпазват населени места от наводнения. Това предлага експертът по хидрология и дългогодишен директор на ”Управление на водите” в екоминистерството Асен Личев.

Пред БНР той обясни, че язовирите на територията на страната са 5185 – от тях 52 са публична държавна собственост, около 100 – частна държавна собственост, а останалите 5 хиляди – публична общинска собственост.

Асен Личев коментира идеята за създаване на държавно търговско дружество за стопанисване на язовирите, за които общините не могат да се грижат. "Предложението на Емил Караниколов вероятно е в начална фаза, защото не дава решения, а събужда много въпроси, сред които защо министърът на икономиката говори за язовири, които са общинска собственост", посочи експертът.

Личев попита за какво са ни необходими 5 хиляди язовира, построени преди десетилетия с цел напояване. Сега по-малко от 10 на сто от тях се използват за тази цел, отбеляза той.

"Преливането на язовирите не е извънредно, а нормално технологично явление, затова и всички язовири имат преливници. По-лошо е, когато язовирните стени са в лошо технологично състояние. Ако язовирите са в нормално техническо състояние, в това няма нищо страшно", каза още Личев, анализирайки актуалната ситуация със снеготопенето и критичните нива на някои язовири в страната.