Странджанското село Визица е пред изчезване. По последни данни в него са останали само девет души, които все живеят там. Средната възрат на жителите е 81 години. Това означава, че до пет-десет години в него може да изчезнат хората с постоянно местожителство. На този етап Визица се крепи на приходящите, които идват почти всеки уикенд, за да си почиват сред уникалната природа. Тогава "жителите" стават над 100, но само за два дни. В селото има един стар магазин, който обаче скоро може да затвори. Инфраструктурата е на критично ниво, а изгледи за постоянни заселници там няма.

Преди години във Визица са живеели над 500 души. Селското стопанство е било много развито, като животновъдството е вадело хляба на повечето хора. Имало е над 10 хиляди овце, 500 крави и 1900 свине. Сега домашните животни са съвсем малко,а нивите и градините около селото пустеят.

Като Визица има още десетки села в Странджа, които са през спиране на техните социални функции. След като през 80-те години се провали проектът Странджа-Сакар, планината постепенно се превръща в място без хора, а земята се изкупува от тайнствени фирми и физически лица./periscop.bg