Руската страна започна да доставя в Китай системи за противовъздушна отбрана /ПВО/ С-400 „Триумф". Това съобщи Интерфакс, позовавайки се на информиран източник. ТАСС уточнява, че е стартирала практическата реализация на оръжейния контракт между Москва и Пекин, подписан още през 2014 г.

Експерти от военно-промишления комплекс, запознати с договора, съобщават, че става дума за доставката на комплекс, в който влизат команден пункт, радиолокационна станция, енергийно и вспомагателно оборудване, резервни части, инструменти, принадлежности и други елементи на системите за ПВО, посочва Монитор. Отбелязва се, че контрактът между двете страни не предвижда предоставянето на технологиите и правата за лицензионно производство на С-400 на китайската страна. Събеседникът на Интерфакс посочва още, че руски специалисти вече са провели курс за обучение на китайските военнослужещи, по време на който са ги запознали с правилата за експлоатация на „Триумф“.

Китай е първият задграничен купувач на С-400, пише НТВ. След Пекин желание за доставки на системи за ПРО от Русия прояви Турция, което предизвика остра реакция от страна на САЩ. Официален Вашингтон заяви, че е „разтревожен от заинтересоваността на съюзници от НАТО в закупуването на руски зенитни ракетни системи“, припомня Newsru.com. Освен с Пекин и Анкара Москва има договорка за доставката на „Триумф“ още с Индия и Саудитска Арабия. В средата на миналата година стана ясно, че Москва и Рияд обсъждат оръжейни сделки за 3,5 млрд. долара, като двете страни вече са подписали предварителен договор за доставка на въоръжение и техника, пише в. „Комерсант“. Изданието допълва, че Саудитска Арабия проявява интерес към широк спектър руска военна продукция – от вертолети Ми-35М, танкове Т-90 и бронирани машини БМП-3 до зенитни ракетни системи „Антей-2500“ и С-400 „Триумф“.

С-400 "Триумф" (по кодификация на НАТО - SA-21 Growler) е зенитна ракетна система с голям и среден обхват, предназначена е за поразяване на средства за въздушно нападение и разузнаване. С-400 се намира на въоръжение в руската армия, използва се и в Сирия за отбрана на авиобазата в Хмеймим.