Висшият съден съвет започва проверка на съдия Калин Кунчев след протеста на бургаски медии. Публикаваме текста, качен на сайта на ВСС, без редакторска намеса.

„Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 10 гласа „за“ прие Декларация във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд гр. Бургас и последващи публикации в медии.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе извънредно заседание свикано, на основание чл. 33, ал. 1 от ЗСВ от членовете на Комисия „Професионална етика“ – Олга Керелска - председател, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова.

Заседанието бе с единствена точка в дневния ред приемане на Декларация във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд гр. Бургас и последващи публикации в медии.

По-рано днес, Комисията по Професионална етика реши да бъде възложено на Етичната комисия при Окръжен съд – Бургас и ИВСС да извършат пълна и всеобхватна проверка, с оглед твърденията за неетично поведение и уронване престижа на съдебната власт от Калин Кунчев – съдия в Районен съд – Бургас.

Комисията по Професионална етика (КПЕ) към Съдийската колегия на ВСС се самосезира във връзка с излъчен материал на 15.01.2018 г. в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви - директно включване по повод протест на журналисти пред Съдебната палата в гр. Бургас. Към преписката бяха приобщени Декларация и подписка от журналистическата колегия в гр. Бургас с рег. индекс ВСС – 526/16-01-2018 г., получени днес в 11:57 часа на електронната поща на ВСС. В декларацията, адресирана до КПЕ се настоява за ревизиране на професионалната дейност на съдия Кунчев”.

От ВСС разпространиха и декларация.

"Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заявява вяра, подкрепа и убеждение в силата на конституционно прогласената независимост на съдебната власт в Република България. Държавните органи, юридическите лица и гражданите, независимо от правния и обществения си статус, са длъжни да спазват законите и установените етични стандарти. Това се отнася с особена сила до професионалистите в онези социални сфери, които имат средствата и възможностите да въздействат и влияят върху общественото мнение.

Членовете на Съдийската колегия изразяваме тревогата си във връзка с отразените в някои медии твърдения за неетично и непрофесионално поведение на български съдия при изпълнение на служебните му задължения. Подобни действия имат негативен ефект, както върху публичния имидж на съда и съдебната власт, така и върху журналистическата общност и медиите, което изисква спазване на баланса между конституционните принципи за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на съдебната власт. Категорично се противопоставяме на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се отправят внушения за пристрастност, липса на обективност и несъвместимост с високите професионални и нравствени изисквания към длъжността на съдията.

Съдийската колегия на ВСС осъжда всяко посегателство върху независимостта на съдебната власт и българските магистратите. Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност."