Най-много животи на млади хора у нас отнемат пътнотранспортните произшествия и внезапната сърдечна смърт. Това твърдят водещи кардиолози у нас, като допълват, че диагностицирани и недиагностицирани сърдечни заболявания са сред основните причинители на внезапна сърдечна смърт, а за съжаление тя засяга и млади хора. Лекарите препоръчват държавата да започне да покрива определен брой дефибрилатори, които могат да спасят животи при настъпване на даденото състояние. Към настоящия момент пациентите трябва да доплащат за тях суми от порядъка на 6000 лева.

Оказва се, че внезапната сърдечна смърт убива повече хора, отколкото ракът на белия дроб, ракът на гърдата, инсултът и СПИН, взети заедно.

Причините обобщава доц. Ивайло Кожухаров от Националната кардиологична болница:

„Главни причини и заболявания, водещи до внезапната сърдечна смърт, са на първо място Исхемичната болест на сърцето, на второ място са неисхемичните сърдечни заболявания, като хипертрофичната кардиомиопатия, която е основен причинител за внезапната смърт при младите хора. На трето място са заболявания без структурни засягания на сърцето. Внезапната сърдечна смърт в най-голяма част от случаите се предизвиква от състояние на камерно мъждене или камерна тахикардия“.

Държавата трябва да осигури дефибрилатори, които спасяват животи на заплашените от внезапна сърдечна смърт, допълва доц. Васил Велчев, кардиолог от столичната болница „Св. Анна.”

„Ако си представите какво е общото между внезапната смърт и пътнотранспортното произшествие, общото е, че това са двете причини, които отнемат най-много животи на млади хора в България. И ако здравата логика изисква всеки да кара кола, която има въздушна възглавница, то въпросът с дефибрилаторите е много сходен. Те са нещо като въздушната възглавница на пациентите, които са заплашени от внезапна смърт. Целта ни е да може всеки пациент, който има нужда от дефибрилатор, ние да можем да преценим по медицински индикации дали да му го поставим, или не, а да не трябва да го питаме предварително вие може ли да си доплатите определено количество пари, за да получите това лечение“, посочи доц. Велчев.

Към момента здравната каса заплаща 6000 лева за всеки, който има нужда от дефибрилатор, а самото устройство е на цена между 10 и 14 000 лева. /dariknews.bg